På nyårsafton var det fest på 3Sixty Skybar vid Liljeholms­kajen. Gästerna dansade till klockan 3 i långklänning och smoking. Samtidigt som de firade in det nya året invigde de den nya restaurangen, i en stor glaskupa på våning 25.

– Det var så härligt! Vi hade tre sittningar med nyårs­meny och sedan bar och dans med dj, berättar Hélène Tardif, restaurangchef och sommelier.

Nyårsaftonen var den ­officiella premiärdagen för krogen. Många har väntat länge på den – redan 2019 kom nyheten att krögaren Frank Barshamoun skulle öppna nytt på toppen av en av kajens nya skyskrapor.

– Sedan kom pandemin och satte krokben. Den gjorde också att det blev svårigheter att få fram byggmaterial och att byggnationen drog ut på tiden. Länge fanns bara ett skal av glas och betong, säger Hélène Tardif.

Från 3Sixty Skybar, på toppen av en skyskrapa, har man utsikt över hela Stockholm.

Från 3Sixty Skybar, på toppen av en skyskrapa, har man utsikt över hela Stockholm.

Pekka Pääkkö

Konstgjort träd

När Mitt i träffar henne är 3Sixty Skybar betydligt mer ombonad. I mitten av ett cirkelformat barhäng står ett konstgjort träd med lummigt lövverk. Den som vill sitta ner gör det vid någon av de bokningsbara borden eller vid låga barbord med fåtöljer. 100 gäster ryms härinne. De kan njuta av 360 graders utsikt över Stockholm, genom glasväggarna.

Årstaviken och innerstan breder ut sig utanför fönstret som vetter mot kajen.

Årstaviken och innerstan breder ut sig utanför fönstret som vetter mot kajen.

Pekka Pääkkö

Kökschef är Fredrik Larsson, som inte tänker ”surfa” på den vackra utsikten.

– Vi har en extrem fördel av utsikten härifrån men vi lutar oss inte mot det. Vi erbjuder vällagade rätter med internationell känsla. Vi lånar smaker och stilar från många olika håll och är noga med detaljerna, säger Fredrik Larsson som närmast kommer från krogen Äng i Halland, med en Michelinstjärna.

Fredrik Larsson, kökschef på 3Sixty Skybar, har fin utsikt när han hackar gräslök.

Fredrik Larsson, kökschef på 3Sixty Skybar, har fin utsikt när han hackar gräslök.

Pekka Pääkkö

Ambitionen är att vara en finkrog för alla. Utöver några få huvudrätter finns ett större utbud av mellanrätter, som är billigare och som man kan äta en eller flera av.

– Det ska vara varmt, välkomnande och familjärt, men det är en finkrog, säger Hélène Tardif, som tidigare var dryckesansvarig för krogkoncernen Melanders Group.

Dåliga tider

Efter 17 år där ville hon göra något nytt och har ägnat det senaste månaderna åt att arbeta fram 3Sixty Skybars restaurangkoncept tillsammans med Fredrik Larsson. Visst kan det kännas nervöst att vara med och öppna en ny verksamhet i de ekonomiskt bistra tider som råder, men de tror på konceptet.

– Det är klart att världs­läget och ekonomin påverkar, men folk behöver glädje i vardagen och min bild är att det finns utrymme för ny­etableringar. Folk i Stockholm prioriterar att gå ut och äta, säger Fredrik Larsson.

Hélène Tardif, restaurangchef och sommelier, har utsikt över hela Stockholm när hon arbetar.

Hélène Tardif, restaurangchef och sommelier, har utsikt över hela Stockholm när hon arbetar.

Pekka Pääkkö

Lokal drink på väg

På nyårsaftonen var det, som nämnts, dans häruppe. Det var ett undantag men musik saknas ändå inte. Fredagar och lördagar är en dj på plats för att skapa helgkänsla.

Vill man inte äta går det bra att bara dricka något i ­baren. Framöver ska en ­lokal drink finnas på menyn – ett önskemål från Kall­badarna på kajen.

– De har varit här och druckit något när de badat och bett oss att ta fram en sådan drink. Så den kommer! säger Hélène Tardif.