Det hela började med en avvikelserapport från en fastighetsägare i Bredäng till polisen i Skärholmen. När polisen åkte dit hittade de ett paket fullt med narkotika.

− Det här är ett arbetssätt som stärker oss i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger operationsledare David Sund i lokalpolisområde Skärholmen i ett pressmeddelande.

Trappsatsning

Trygga trappan kallas samarbetet mellan Skärholmspolisen och Skärholmens fastighetsförening. Det syftar till att stoppa olovligt häng i trapphus och fastighetsbolagen använder appen Embrace där de rapporterar in avvikelser som nedskräpning och klotter till polisen.

– Polisen ser över var någonstans flest avvikelser sker, i detta fall skedde avvikelsen i ett område där vi visste att det tidigare förekommit narkotika. Därför tog vi beslutet att undersöka det, säger Christoffer Peyre som är kommunpolis i Skärholmen.

Paket från Holland

Paketet i Bredäng var från ett bolag i Holland, så polisen tog kontakt med Postnord för att se om andra paket skickats till Sverige från samma bolag. Utöver Bredängspaketet, som var adresserat en individ från Bredängsnätverket, lyckades de spåra ett till Uppsala och ett till Haninge.

Efter ett samarbete mellan polisen i de olika orterna ledde det till att 12 kilo kokain, 10 kilo 3-klormetkatinon och 13 kilogram cannabis beslagtogs och inblandade individer greps.

35 år i fängelse

Nu har tre domar delats ut mot fem män och två kvinnor. 

Personen kopplad till Bredängsnätverket dömdes till fem års fängelse, för två fall av grov narkotikasmuggling och ett grovt fall av narkotikabrott.

Från Haninge dömdes en man till fängelse i fem år och sex månader för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott.

De övriga inblandade var från Uppsala och personerna fick olika långa straff, mellan fyra till sju år. Bland annat för grovt narkotikabrott. 

Sammanlagt delades 35 fängelseår ut.