Årets författarhöst får ett annorlunda utseende. Sedan 1998 har internationella författare samlats i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern för att diskutera sina verk. Men i år kommer även "ett rejält block med svenska författare" berättar Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för litteraturscenen.

– De svenska författarna skulle ha framträtt under våren, men på grund av pandemin fick vi ställa in. Då bestämde jag mig för att lasta alla författare på en pirra och ta med dem till hösten i stället, säger han.

– Det är väldigt skojigt att vi kan bjuda på en serie med svenska författare nu också.

Hur kändes det att ställa in våren?

– Naturligtvis var det väldigt tråkigt, det var som att trampa vatten. Att vara i produktion är det man lever för och att inte vara i produktion är botten.

Under hösten kommer 25 författare från hela världen att med hjälp av en moderator föra diskussioner om drivkrafter, författarskap och sitt eget berättande med varandra. Det är samtalet som är i centrum, berättar Ingemar Fasth.

– Författarscenen ska också vara en introducerande scen där nyfikna läsare får möta författare från vår omvärld för kanske första gången.

– Vi har satt ihop författare som inte känner varandra, det ska bli spännande att se vad som händer när de pratar om sina respektive verk. I den svenska serien har vi bland annat satt ihop författare med tematik som hakar i varandra.

Förra hösten hölls ett par författarkvällar inför 50 personer. Denna höst kommer 140 personer att släppas in i hörsalen på Kulturhuset, en dryg tredjedel av de 450 personer som vanligtvis kan släppas in.

Den 23 augusti drar ni igång - hur känns det?

– Det känns faktiskt helt underbart. Det är med en enorm glädje vi kan öppna dörrarna på vid gavel igen och välkomna både författare och nyfikna läsare.