Den 23 augusti drar författarhösten igång på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Matilda Rahm

25 författare till Kulturhuset i höst

Den 23 augusti drar författarhösten igång på Kulturhuset Stadsteatern. 25 författare talar drivkrafter, berättande och inspiration.

  • Publicerad 06:15, 23 aug 2021

Vi har satt ihop författare som inte känner varandra

Årets författarhöst får ett annorlunda utseende. Sedan 1998 har internationella författare samlats i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern för att diskutera sina verk. Men i år kommer även "ett rejält block med svenska författare" berättar Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för litteraturscenen.

– De svenska författarna skulle ha framträtt under våren, men på grund av pandemin fick vi ställa in. Då bestämde jag mig för att lasta alla författare på en pirra och ta med dem till hösten i stället, säger han.

– Det är väldigt skojigt att vi kan bjuda på en serie med svenska författare nu också.

Hur kändes det att ställa in våren?

– Naturligtvis var det väldigt tråkigt, det var som att trampa vatten. Att vara i produktion är det man lever för och att inte vara i produktion är botten.

David Grossman (Israel) kommer till Kulturhuset den 26 oktober. Foto: Claudio Sforza

Den 18 november kommer Deborah Levy (Storbrittanien) till Kulturhuset. Foto: Shelia Burnett

Ingemar Fasth längtar efter att författarhösten drar igång. Foto: Petra Hellberg

Under hösten kommer 25 författare från hela världen att med hjälp av en moderator föra diskussioner om drivkrafter, författarskap och sitt eget berättande med varandra. Det är samtalet som är i centrum, berättar Ingemar Fasth.

– Författarscenen ska också vara en introducerande scen där nyfikna läsare får möta författare från vår omvärld för kanske första gången.

– Vi har satt ihop författare som inte känner varandra, det ska bli spännande att se vad som händer när de pratar om sina respektive verk. I den svenska serien har vi bland annat satt ihop författare med tematik som hakar i varandra.

Förra hösten hölls ett par författarkvällar inför 50 personer. Denna höst kommer 140 personer att släppas in i hörsalen på Kulturhuset, en dryg tredjedel av de 450 personer som vanligtvis kan släppas in.

Den 23 augusti drar ni igång - hur känns det?

– Det känns faktiskt helt underbart. Det är med en enorm glädje vi kan öppna dörrarna på vid gavel igen och välkomna både författare och nyfikna läsare.

Några av höstens kvällar

23/8 Douglas Stuart (Skottland) i samtal med Björn af Kleen

24/8 Agneta Pleijel och Göran Greider i samtal med Ida Linde

26/10 David Grossman (Israel) i samtal med Ingrid Elam

15/11 Kim Thúy (Vietnam/Kanada) i samtal med Hans Olav Brenner

18/11 Deborah Levy (England) i samtal med Anna-Karin Palm

Se hela schemat på https://kulturhusetstadsteatern.se/litteratur

Visa merVisa mindre