Mannen ska ha kommit över flera kontokort för att sedan tömma dem på pengar. Foto: Mostphotos

20-åring misstänks ha lurat äldre – gripen av spanare

En man i 20-årsåldern greps i måndags misstänkt för att ha lurat ett femtontal åldringar på deras kontokort. Gripandet är resultatet av polisens nya satsning mot bedrägerier mot äldre.

  • Publicerad 15:48, 21 apr 2021

Sedan 1 februari har polisens utredare och spanare från Stockholmspolisens bedrägerisektion en insats mot så kallad fysisk vishing. Brottet är ett slags telefonbedrägeri där någon lyckats övertala en person över telefon att lämna ifrån sig ett bankkort.

Lurat äldre i Järfälla, Upplands Väsby och Solna

I måndags greps en 20-årig misstänkt för just det. Han har lyckats övertala flera äldre i bland annat Järfälla, Upplands Väsby och Solna att lämna ifrån sig bankkort. Han ska ha uppgett via telefon att deras kort har blivit kapade och att polisen eller en person från banken måste hämta kortet för att bryta felet.

Enligt polisen ska mannen sen ha gjort uttag på kortet. Han kunde gripas efter en tids spaning utanför sitt hem i Södertälje.

– Bedrägerier mot äldre är prioriterade brott för polisen, de drabbar en utsatt grupp och räknas som grova. Brottsvinsterna är stora och används ofta för att finansiera annan kriminell verksamhet, som narkotika och vapen, säger Martin Fälling, gruppchef på bedrägerisektionen i ett pressmeddelande.

Utreder inte varje brott

Bedragarna satsar ofta på att begå många brott på kort tid. Polisens prioritering har inte varit att utreda varje enskilt brott utan att istället fokusera på ett antal så kallade "strategiska ärenden". På så vis kan polisen gripa fler och förhindra nya brott.

–  Fler slutredovisade ärenden betyder inte längre straff för bedragarna, men kräver långa utredningstimmar. Istället lägger vi tid på att få fast fler personer och hindra att fler utsätts för brott, säger Mehdi Asadpour, förundersökningsledare i ett pressmeddelande.