Tjugo år har gått sedan röken låg tät inne på svenska krogar och nattklubbar.

– Du skojar, är det redan 20 år sedan, säger Kenneth Kovanen och skrattar.

Idag driver han och Mia Atterbom Kovanen Nygårds Värdshus i Täby Kyrkby sedan 19 år tillbaka. Men i krogvärlden har de bägge varit i länge.

Det var inget konstigt med att alla rökte på krogen säger Kenneth.

– Det var så vedertaget och man visste inget annat. Man fick vädra sina kläder bara, säger han.

Kennet och Mia från tiden på Garbo i Sumpan.

Kennet och Mia från tiden på Garbo i Sumpan.

Privat

Folk smygrökte

Då jobbade de båda Grand Garbo i Sundbyberg och som alla förändringar var det en omställning.

De minns paniken som uppstod när beslutet att fimpa röktillståndet kom.

– Det var hemskt, den första tanken var, kommer vi ha några gäster över huvud taget. Många trodde hela nattklubbsvärlden skulle gå under, säger Kenneth och Mia fyller i:

– I början var det kaos, alla skulle ut och röka och ställde drinken utanför ingången, jag minns att man var rädd att någon skulle lägga något i den, säger hon.

Då jobbade de båda Grand Garbo i Sundbyberg och som alla förändringar var det en omställning.

Ja sidan vann

När riksdagen röstade om förslaget med rökförbud den 12 maj 2004 vann ja-sidan med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.

Det var bara Moderaterna och någon enskild folkpartist som kämpade mot förslaget.

Men samtidigt röstade riksdagen för att tillåta rökrum där all förtäring är förbjuden. Dessa rum finns än i dag kvar på bland annat biljardhallar och klubbar i Stockholm.

Svett och prutt tog över

Något de kommer ihåg när röklukten försvann var att andra lukter blev mer framträdande.

– Efter ett tag blev nattklubbarna fräschare, men sen kom det andra lukter, svett och prutt, säger Mia.

Idag är Mia och Kenneth positiva till förbudet och säger att det bara blivit bättre.

– Det är fantastiskt och har bara blivit bättre. Det är färre rökare idag och de som röker tycker det är helt okej att gå en bit. Man tror ibland att det är så himla svårt att ändra beteende, men det är det inte.

”Funkar att höja tobaksskatten”

Sedan rökförbudet på krogen infördes har Stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2007 var det 14,5 procent av länsinvånarna som rökte. I dag röker drygt var tjugonde stockholmare dagligen: 5,8 procent av kvinnorna och 5,2 procent av männen, enligt FHM:s Folkhälsoenkät från 2024.

Folkhälsomyndigheten har satt upp ett generellt mål om att minska andelen rökande i Sverige till mindre än 5 procent i år. Det målet är vi nära att nå, men rökningen drabbar befolkningen ojämnt.

16 procent av alla arbetslösa, både män och kvinnor, röker varje dag och det är fler som endast gått klart grundskolan som röker än personer med eftergymnasial utbildning, enligt Cancerfonden.

– Vi är inte i mål. Rökningen behöver fortsätta minska, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunning i frågor som rör tobak och miljö på Cancerfonden.