Brommapojkarna ställs mot förra årets trea Linköping FC hemma på Grimsta IP när laget kickar igång sin tredje raka säsong i damallsvenskan på lördagen (13 april) klockan 13.00.

Två år i rad har BP tvingats kvala sig kvar i damallsvenskan, men i år är klubbens mål att hänga kvar utan något ångestfyllt kval.

Värvades från division 1

Och man går in med den målsättningen med ett ungt nyförvärv som visat både form och målkänsla i vinter i form av 18-åriga Tuva Ölvestad.

Tuva Ölvestad.

Tuva Ölvestad.

Erik Bjernulf

Anfallaren värvades från Boo FF i division 1 i januari och hon har tillsammans med BP-lagkamraten Vera Blom varit med F19-landslaget och EM-kvalat i Ungern i veckan.

Såväl Tuva Ölvestad som Vera Blom startade i EM-kvalmatchen mot Tyskland.

– Tuva har tagit chansen hos oss när hon fått den hittills. Hon är ytterligare en spelare som visar att man faktiskt kan få chansen i damallsvenskan om man gör det bra i division 1, säger BP-tränaren Daniel Gunnars.

BP:s tränare Daniel Gunnars.

BP:s tränare Daniel Gunnars.

Erik Bjernulf

Gjorde 20 mål på 26 matcher

Ölvestad gjorde 20 mål på 26 matcher för Boo FF i division 1 mellersta i fjol och har varit ett av utropstecknen i Grimsta-laget inför premiären.

Debut i svenska cupen gjorde hon redan som 15-åring och totalt har hon gjort 66 matcher och 39 mål i seniorsammanhang.

– BP är ett stort steg för mig, men det krävs för att utvecklas. Klubben och spelarna har gjort steget mycket lättare, inte bara på plansen utan även utanför. Förtroendet från tränarna under försäsongen har bara gjort mig ytterligare motiverad inför premiären.

Bild från BP:s försäsongsmatch i februari på Grimsta IP mot AIK (4-1).

Bild från BP:s försäsongsmatch i februari på Grimsta IP mot AIK (4-1).

Erik Bjernulf

Kan även representera Boo under våren

I Ölvestads treårskontrakt är det reglerat att hon under åtminstone våren av 2024 även kan representera Boo i tävlingssammanhang.

BP radade upp segrar i de första träningsmatcherna, men gruppspelet i svenska cupen blev en besvikelse och de senaste veckorna har truppen kantats av skador och sjukdomar.

Truppen på väg bli intakt

Bland annat har båda målvakterna Hanna Skogfors och Anna Koivunen dragits med skador. Men Daniel Gunnars anser att BP haft en väldigt bra försäsong.

– Nu är majoriteten av truppen frisk inför premiären. En av nycklarna för oss blir att göra en bra vårsäsong.

Erik Bjernulf

Vad krävs för att ni ska hamna högre i tabellen i år?

– En kombination av småsaker, men i slutändan handlar det om att släppa in så lite mål som möjligt och göra så mycket om möjligt framåt.

BP fick stryk mot Piteå med 3-0 i senaste tävlingsmatchen, 24 mars, i sista gruppspelsmatchen i svenska cupen.

Linköping har ny tränare i Hammarbys förra assisterande tränare Rafael Roldán Bermúdez och klubbens målsättning är alltjämt en ny topplacering.