Den 17 november var det julbordspremiär på klassiska Ulla Winbladh på Djurgården – 15 000 personer hade då redan säkrat sina platser.

– I år tror jag att folk är ännu ännu mer sugna på julbord eftersom det inte är några restriktioner till följd av pandemin längre och man känner att man kan gå ut, säger kallskänkschefen Lydia Blomgren.

Det klassiska julbordet, med sill, köttbullar, julskinka och allt vad det innebär, ackompanjeras med ett veganskt alternativ.

Restaurangen erbjuder tre sittningar måndag-lördag och två på söndagar. Stora julbordsdagar som lucia är fullbokad sedan länge.

– Men än finns det tider kvar.

Klassiskt. Sillen är ett givet inslag på många julbord.

Klassiskt. Sillen är ett givet inslag på många julbord.

Lydia Blomgren

Bokar ett år i förväg

Även Grand Hotel är anrik julbordsmark, här vill köket helst inte ändra på ett vinnande koncept.

– Jag har egentligen ingen rolig nyhet att berätta om. Det är klassisk, svensk julmat. Här känner man igen sig när man äter. Grunden med Janssons, köttbullar och patéer har varit densamma i minst 50 års tid, säger källarmästaren Karl Person.

Visst finns det gröna alternativ, men det är inte där fokuset ligger.

– Det finns inget fullvärdigt julbord för vegetarianer eller veganer. Som vegetarian blir man nöjd men det veganska kanske inte är det primära.

Många av gästerna kommer tillbaka varje år. I år räknar Grand Hotel med 10 000 julbordsgäster och Karl Person uppskattar att omkring 25 procent av dem bokade årets sittning redan direkt efter att de betalade notan förra året.

Restaurangen erbjuder tre sittningar varje dag: Klockan 12, 15.30 och 19.30.

Premiär. Quality caviar dukar upp ett annorlunda julbord – för första gången någonsin. "Vi är taggade", säger kocken David Gard.

Premiär. Quality caviar dukar upp ett annorlunda julbord – för första gången någonsin. "Vi är taggade", säger kocken David Gard.

Erik Axelsson

Caviarfrossa på Östermalm

Men traditionellt är det inte på Quality Caviar på Östermalm. Här ligger fokus på fiskrom i olika former – under sju serveringar till bords.

– Det är en blandning av en avsmakningsmeny och ett julbord. Vi vill hedra den nordiska julmatstraditionen därför erbjuder vi bland annat vedeldad stör, nordisk sikrom och mycket annat gott, säger kocken David Gard.

Det är första gången Quality Caviar erbjuder julmiddagar.

– Allt känns nytt och roligt. Vi är taggade, säger David Gard.