Sänkt straff. Mannen som först dömdes till ett års fängelse fick tre månader i hovrätten. Foto: Arkiv

18-åring våldtog kvinna i Järfälla – får sänkt straff

Tidigare i år våldtog en 18-åring man en jämnårig på en lokal i Järfälla. Tingsrätten dömde mannen till ett års fängelse, men hovrätten sänker nu straffet till tre månader.

  • Publicerad 06:49, 17 nov 2021

Det var tidigare i år som en 18-årig man lurade in en jämnårig kvinna i ett rum på en lokal i Järfälla.

De var obekanta med varandra sedan tidigare och i domen från Attunda tingsrätt framgår att mannen slagit henne och tagit stryptag i samband med våldtäkten.

Dömdes till ett år i tingsrätten

Kvinnan polisanmälde mannen samma kväll och morgonen efter togs han in på förhör.

I mars dömdes han mot sitt nekande till ett års fängelse. Minimimstraffet för våldtäkt är två års fängelse men med anledning av mannens unga ålder halverades straffet till ett år. Det är praxis för 18-åringar som gjort sig skyldiga till brott, skriver rätten.

Fängelse ska undvikas

Mannen överklagade domen till hovrätten som gjorde samma bedömningar som tingsrätten –förutom påföljden. De hänvisar till ett mål i Högsta domstolen där de avgjorde påföljden i ett liknande våldtäktsmål.

Grundregeln är att fängelse ska dömas ut som sista utväg, men eftersom straffmätningsvärdet i det här fallet var så pass högt, 1 år, räckte det inte bara med skyddstillsyn.

Därför landade Högsta domstolen, och även hovrätten i det här fallet, i att påföljden blir tre månaders fängelse med skyddstillsyn.