Mannen i 18-årsåldern klev tillsammans med en vän på en av Brommas tunnelbanestationer i riktning mot Hässelby strand i maj förra året. Det dröjde inte länge innan han började klottra ner vagnen.

Väktare kom

Flera passagerare försökte ingripa, varav en man till slut fick ned 18-åringen mot golvet och höll fast honom tills en väktare hade anslutit. Den ingripande mannen fick ta emot en spottloska och en spark av mannen.

Händelsen skedde en kväll i maj 2020. 18-åringen, som erkänt skadegörelse men förnekat att han gav sig på resenären, ska ha varit påverkad av droger och alkohol.

Statistik från SL som Mitt i tagit del av visar att saneringskostnaderna för skadegörelse i tunnelbanan ökade stadigt från 2015 fram till år 2019.

Totala notan: 180 miljoner

Då låg, enligt SL:s siffror, den totala kostnaden för saneringen i länets kollektivtrafik på närmare 180 miljoner kronor. Men under 2020 minskade antalet polisanmälningar. Enligt Claes Keisu, pressansvarig på SL, kan möjligen pandemin som inneburit en halvering av resandet även betytt en minskning av skadetillfällen.