Björkhagen. Här hamnade Mustapha efter åren i Marocko. Foto: Sacharias Källdén

17-årige Mustapha fick rollen i filmklassikern

Han är bara 17 år men har redan lyckats få huvudrollen i en riktig storproduktion. Den 8 september har filmen Vinterviken premiär på Netflix och nästa år visas den i SVT. För Mitt i berättar Mustapha Aarab med sina egna ord hur han hamnade här.

  • Publicerad 09:02, 8 sep 2021

"Det var 2019 och jag gick i åttan här i Björkhagen. På väggen i skolan satt en lapp om att de sökte en skådespelare som kunde prata arabiska till tv-serien Björnstad. Eftersom jag var den enda på skolan som pratade språket flytande tyckte alla att jag skulle söka rollen. Det var första gången i mitt liv som jag stod framför en tv-kamera.

Det var väldigt nervöst, inte minst eftersom jag bara bott i Sverige ett par år och inte kunde så mycket svenska. Jag kom hit från Marocko med min mamma 2017 och trodde inte att jag hade en chans att få jobbet.

Men jag fick det. 

Något år senare, efter att inspelningen var klar, började jag sakna att skådespela. Men jag tänkte att det är en sådan där sak som bara händer en gång i livet. Precis då fick jag ett mejl om att de sökte någon som kunde spela John-John i Vinterviken.

I samband med castingen kollade jag på filmen från 1996 och kände att jag kunde relatera till rollen. Klasskillnaderna är lika stora nu som de var då och även kärlekshistorien är lika relevant i dag. Det jag hoppas folk får med sig efter att ha sett filmen är att kärleken övervinner klasskillnader. 

Inspelningen var jätterolig och jag fick en massa nya vänner som jag fortfarande har kontakt med. Alla var jättenära varandra. Det kändes tomt när vi var klara med inspelningen i slutet av oktober och nu ser jag fram emot att träffa alla igen i samband med premiären.

Lite nervöst är det nu när människor ska se filmen. Men trailern har fått jättefin respons och jag är framför allt nyfiken på hur folk ska reagera när de ser den.

Det här är den första intervjun jag gör om filmen. Det känns okej. Lite som ett snällt förhör ungefär."  

"Klasskillnaderna är lika stora nu som de var då." Foto: Sacharias Källdén

Mustapha Aarab

Ålder: 17 år.

Bor: Björkhagen.

Aktuell: Spelar rollen som John-John i Vinterviken, som har premiär på Netflix 8 september.

Favoritskådis: Martin Lawrence. ”Han är skitrolig!”

Vinterviken: Regisserades av Alexis Almström efter manus av Dunja Vujovic. Baserad på Mats Wahls roman ”Vinterviken” som också utgjorde grunden till filmen med samma namn som hade biopremiär 1996.

Visa merVisa mindre