Det var sent en kväll i april förra året sedan som 16-åringen tog kontakt med 13-åringen på Snapchat. Ganska snart började han tjata om att hon skulle skicka nakenbilder, vilket hon inte ville. Sedan skickade hon ändå bild av sin nakna rumpa. Men killen blev inte nöjd utan ville ha fler bilder. Annars skulle han sprida bilden.

Tog skärmdumpar

Tjejens mamma tog skärmdumpar av konversationen, som sedan polisen kunde ta del av.

I förra veckan dömdes 15-åringen för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering till ungdomsvård och skadestånd på 10 000 kronor. Om han varit vuxen hade han kunnat få fängelse.

Svårt att bevisa

Nätkränkningar har blivit en allt större del av ungdomsbrotten.

– Sociala medier ett jätteproblem. Brotten är svåra att bevisa men det är väldigt vanligt, säger ungdomssamordnare Sara Kruse på Täbypolisen. 

I det här fallet tog tjejens mamma skärmdumpar som hjälpte polisen. Men det kan vara svårt att bevisa brott som skett just på Snapchat.

– Där försvinner det man skickat efter en stund. Och tar man en skärmdump så ser avsändaren att man gjort det.

Därför rekommenderar Sara Kruse att någon annan filmar eller fotograferar av det som skickats för att säkra bevis. Man ska också komma ihåg att fotografera avsändare och användarnamn. 

Den 16-åriga killen försvarade sig med att det fanns flera mobiltelefoner hos hans föräldrar. Därför är det inte säkert att det var han som chattat med tjejen. Enligt tingsrätten är det dock bevisat att det var han.

"Illa upplysta"

När Sara Kruse föreläser i skolorna märker hon att ungdomar inte känner till var gränsen går för vad som är brottsligt på nätet.

– I regel är de extremt illa upplysta, säger hon.

Hon betonar att föräldrarnas ansvar att lära sina barn vad som är rätt och fel också innebär att upplysa större barn om vad som är brottsligt.

– Vet man inte eller är osäker så får man som vuxen förkovra sig. Jag tycker att det finns en skyldighet som förälder att hjälpa sina barn att förstå vad som kan vara brottsligt. Det gäller även brott med sexuell karaktär.

Domen kan överklagas fram till den 21 mars.