Det var vid 18-tiden på lördagskvällen den 28 januari som den 15-årige pojken, klädd i vit hoodie och svart jacka, klev in på sushirestaurangen i Skogås centrum. Han hade blivit ditlurad av en vän som han umgåtts med under dagen.

Strax efteråt sköts han ihjäl.

Samma dag jobbade områdespolisen Reine Berglund kvällspass. När han kom in på restaurangen låg 15-åringen i en hög med blod på golvet. Reine Berglund tog en bild som han lade ut i polisens interna chatt. Pojkens identitet kunde snabbt fastställas.

Polisen hade haft en oro för honom under en tid, han hade setts umgås med äldre kriminella och polisen hade skrivit orosanmälningar på honom.

Några dagar efter mordet greps den misstänkte skytten, som då också var 15 år gammal. Det ena gripandet följde på det andra.

En minnesplats skapades utanför restaurangen. Många ungdomar kom dit och tände ljus och lämnade blommor.

En minnesplats skapades utanför restaurangen. Många ungdomar kom dit och tände ljus och lämnade blommor.

Johanna Wallén

Mordet var hämndaktion

Totalt åtalades tio personer för inblandning i mordet. Rättegången inleddes vid Södertörns tingsrätt i september.

Utredningen har visat att mordet på 15-åringen var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor.

Enligt åtalet är det en 20-åring med koppling till Zero-nätverket som gav order om mordet. Han ska i sin tur ha agerat på order från den så kallade Kurdiska räven. 

"Kurdiska räven" befinner sig utomlands och är av polisen utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, som stridit om narkotikahandeln på flera platser i Sverige.

Samtliga tilltalade har enligt åklagaren tillhört eller haft kopplingar till Foxtrotnätverket eller grupper allierade med Foxtrotnätverket.  

Den 16-årige pojke sköt ihjäl 15-åringen – och som själv var 15 när mordet begicks – ska enligt åtalet ha fått 100 000 kronor för att utföra dådet. Ett par dagar senare åkte han till NK och spenderade pengar.

Bland allt bevismaterial som samlats in finns en filmad stillbild på den åtalade 16-åringen, som ackompanjeras av musik med en textrad av Einár. ”Det räcker med ett skott, ett skott, blir japp med ett headshot, headshot, ingen har hört eller sett nått”.

Döms för mord

På torsdagen dömdes han för mordet på 15-åringen.

– Det är utan tvivel visat att han utförde mordet. Han har fått det här morduppdraget av en annan person och han har skjutit ihjäl 15-åringen med ett skott inne på sushirestaurangen, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Påföljden blir fyra års sluten ungdomsvård.

– Om han varit 18 eller äldre så hade han fått livstids fängelse, vilket är lagens strängaste straff. Eftersom det är ett så pass allvarligt brott och utfört i gängmiljö får han lagens strängaste straff för en 15-åring, och det är sluten ungdomsvård i fyra år, säger Kian Amraée.

Sex personer frikänns

Den då 17-årige vän som han umgåtts med under dagen och som lämnat uppgifter till skytten om var han befann sig döms för medhjälp till mord till fängelse i fem år och tre månader.

För den andre 18-åringen som döms för medhjälp till mord bestäms straffet till fängelse i 13 år och två månader.

– När man är under 18 år ska man ha en viss reduktion. För en 17-åring är det en tredjedel av straffmätningsvärdet. Det är därför det är den här skillnaden i påföljd, säger rådmannen Helen Ziobro.

En 26-åring döms för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord. Tingsrätten frikänner två personer från medhjälp till mord.

Tingsrätten frikänner även fyra personer som var åtalade för bland annat stämpling till mord och förberedelse till mord riktade mot målsäganden dagarna före den 28 januari.

– Bevisningen består huvudsakligen av Signalchattar. Det är i och för sig bevisat att de här personerna har skrivit de här meddelandena, men rätten tycker inte att de varit tillräckligt tydliga för en fällande dom. Det finns inte heller tillräckligt med stödbevisning för att det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel, säger Kian Amraée.

Samtliga åtalades inställning under rättegången har varit att de inte har något med det här att göra.

– Det är alltid jobbigt med ett sådant här mål där det är så unga personer som är åtalade för så allvarlig brottslighet. Det är en pojke som blivit skjuten av en annan pojke, säger Helen Ziobro.

På 15-åringens skola Östra gundskolan ställdes ett minnesrum i ordning. Både en imam och en präst var på plats.

På 15-åringens skola Östra gundskolan ställdes ett minnesrum i ordning. Både en imam och en präst var på plats.

Johanna Wallén