Åtalet vid Södertörns tingsrätt är det första sedan våldsvågen i Stockholm bröt ut i mellandagarna. Det gäller två skjutningar i Gubbängen samma dygn, den 28 december.

Den första skottsalvan avfyrades vid 02-tiden på natten mot en fasad i ett flerbostadshus. Enligt åtalet sköt gärningsmännen med både automatvapen och pistol. Minst nio skott ska ha gått in i vardagsrum och sovrum i en av lägenheterna.

I en grannlägenhet ska minst ett skott ha gått in i vardagsrummet. Där befann sig en kvinna som hade turen att inte bli träffad.

24 skott gick genom dörr

Chockade gubbängsbor hann knappt andas ut innan det var dags igen: En halvtimme innan midnatt samma dag sköts en stor mängd skott mot en lägenhetsdörr i samma fastighet. Enligt åtalet gick minst 24 skott in i lägenheten där en äldre man befann sig. Inte heller han träffades.

Enligt utredningen sköt gärningsmännen i det fallet mot fel dörr. Det skriver SVT.

Vid det andra tillfället var polis redan på plats i området och lyckades gripa två tonårspojkar. En 15-åring som senare häktades, och en 14-åring som togs om hand av sociala myndigheter på grund av sin låga ålder. När de greps var båda på rymmen från ett HVB-hem, enligt SVT.

Fick skjuts till brottsplatsen

Ett par veckor senare greps ytterligare en 15-årig pojke misstänkt för att ha deltagit i skottdåden. Det är de båda 15-åringarna som nu har åtalats, misstänkta för mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

14-åringen, som misstänks ha deltagit vid skjutning nummer 2, är för ung för att åtalas. Men en 31-årig man åtalas för att ha skjutsat tonåringarna till Gubbängen. Han misstänks för medhjälp till mordförsök.

Alla åtalade nekar till brott.