Åtal. Rättegången mot 15-åringen börjar på onsdag. Foto: Jonas Carlsson

14-årig knivhöggs i bröstet – jämnårig åtalad

En eftermiddag i augusti fick en 14-årig pojke livshotande skador efter att ha knivhuggits på väg hem från skolan. Flera är misstänkta för dådet, men då två är under 15 år åtalas bara en.

  • Publicerad 16:18, 14 dec 2020

Den 28 augusti i år larmades polis och ambulans till Ulriksdalsskolan i Solna efter en knivskärning. Elever och personal hölls inomhus medan ett stort område spärrades av och genomsöktes.

Snart hittades 14-åringens kontokort och mobil i närheten.

Enligt åtalet hade han attackerats av tre för honom okända personer när han var på väg hem från skolan. Två av dem ska ha varit maskerade.

De tilltvingade sig hans värdesaker och misshandlade honom med knuffar och slag. Sedan ska en eller flera av dem ha knivhuggit honom. Han hittades blodig av en förbipasserande och fördes till sjukhus med livshotande skador. Han höggs i bröstet och benen.

https://www.mitti.se/nyheter/elev-pa-grundskola-knivskuren-stor-polisinsats/lmthB!8970101/

En 15-åring från Sundbyberg har nu åtalats för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Åklagare Josefine Dahlqvist säger till Mitt i Solna att även de misstänkta medbrottslingarna, två skolungdomar i Sundbyberg, skulle ha åtalats om det inte vore för deras låga ålder, ingen av dem har fyllt 15.

Vad kan du säga om motivet?

– Det vill jag inte uttala mig till med hänvisning till de inblandades ålder, säger Josefine Dahlkvist.

Hon anser att bevisningen är god, övervakningsfilm, vittnesmål och sms-konversationen menar hon talar för 15-åringens skuld. Han ska heller inte närvarat i skolan den aktuella dagen.

Den åtalades advokat Elin Ternert berättar att 15-åringen nekar till anklagelserna och poängterar hans låga ålder.

– Det är viktigt att komma ihåg att de var tre personer på brottsplatsen men de andra två är under 15 år och blir därför inte åtalade. Min klient har varit häktad med restriktioner i tre månader och har inte kunnat gå i skolan. Allt fokus hamnar på min klient under kommande rättegång – på grund av ålder, skriver hon i ett sms.

14-åringen ska i dag må bra fysiskt.