Förra året beslöt den dåvarande M-ledda majoriteten i Region Stockholm att avveckla tågvärdarna på pendeltågen och att ersätta dem med kameror. Istället ska lokförarna själva hålla koll på dörrar och resenärernas säkerhet via tv-skärmar i förarhytten.

– Det här skulle allvarligt försämra förarnas arbetsmiljö och göra att de inte kan framföra tågen på ett säkert sätt, säger Moa Friman, lokförare.

Hon är initiativtagare till den protestlista som nu fått 11 800 digitala namnunderskrifter på sajten Mittskifte. På tisdagen överräckte Moa Friman och två kollegor protestlistorna till de ansvariga politikerna från MP, C och S som nu har tagit över styret i Region Stockholm.

"Börjat vackla"

– Vi har hört Socialdemokraterna lova att de ska stoppa avvecklingen av tågvärdarna. Men nu är vi oroliga att de har börjat vackla. Vi kan inte se att det finns några pengar avsatta i budgeten för att bekosta pausandet, säger Moa Friman.

MTR har tidigare sagt till Mitt i att avvecklingen fortsätter enligt tidigare beslut under hösten, i väntan på nya formella beslut, som kan fattas tidigast i januari. Redan innan nyår kan de första tågen utan tågvärdar vara i trafik, meddelar MTR.

https://www.mitti.se/nyheter/mtr-fortsatter-avveckla-tagvardarna/repvkk!k3IDs3Erueamqi27@tbV@g/

– Den information vi fått är att detta kan ske redan från den 5 december. Vi är väldigt oroliga för de konsekvenser det kan få för säkerheten ombord, säger Moa Friman.

96,5 procent kritiska

Tillsammans med protestlistorna lämnade lokförarna över resultatet från en färsk enkät som gjorts bland MTR:s lokförare. 96,5 procent menar att arbetsmiljön kommer att påverkas negativt eller starkt negativt av ensamarbetet.

– Skärmarna som ska användas vid övervakningen av dörrarna är små och har dålig bild. Förare som provat blir illamående och får ont i huvudet, säger Moa Friman.

Vid tågstopp eller andra problem kommer det också att bli betydligt större förseningar när det inte finns någon tågvärd som kan hjälpa till, framgår också av lokförarnas underlag.

I den nya majoritetens politiska plattform lovar MP, C och S att avvecklingen av tågvärdarna ska pausas tills att säkerheten och tillgängligheten har utretts på nytt.

Trafiklandstingsrådet Anton Fendert (MP) vill inte ge lokförarna några löften.

– Det finns många anledningar till att titta närmare på säkerheten och tillgängligheten i pendeltågstrafiken. Vi ska titta på de här aspekterna för att säkerställa en så bra lösning som möjligt. De exakta slutsatserna kommer vi att behöva återkomma till när utredningen är klar, säger Anton Fendert.