Förra året gjordes 1497 extra operationer vid Karolinska universitetssjukhuset, främst canceroperationer, för att beta av den kö som uppstått under pandemin.

Nu aviserar sjukhuset att man i år ska utföra minst 1 700 extra operationer. Det handlar främst om ortopedi, öron-näsa-hals-operationer, samt plastikkirurgi.

Under våren görs även en satsning på att komma ikapp inom barnortopedi och barnkirurgi.

Jobbar på helgen

Operationerna genomförs både inom den ordinarie operationskapaciteten under veckorna samt under ett antal lördagar.

– Vi bemannar operationssalarna framför allt via egenanställd personal och kompletterar med inhyrning där det saknas. Att arbeta på lördagarna är frivilligt, säger Caroline Hällsjö Sander, verksamhetschef och den som samordnar operationssatsningen.

https://www.mitti.se/nyheter/har-gjordes-fler-inte-farre-operationer-under-pandemin/repuhz!C0b2Y4nyhvxCf6fWw6wbQ/

Men enligt Mira Nyberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska, byggs det upp ett övertidsberg.

– Det är en hel del verksamheter på sjukhuset som bygger på att personalen jobbar över, inte bara operationer, säger hon.

Lagbrott

Enligt arbetstidslagen får man ha max 50 övertidstimmar i månaden, och max 200 timmar på ett år.

– I fjol hade en del 700 timmars övertid. Nu har vi fått in listor för januari och februari och det är många som gått över gränsen på 50 timmar i månaden. Arbetsgivaren bryter mot lagen.

Men det är ju ofta frivilligt?

– Folk är lojala, och ställer upp för kollegor. Men många känner aldrig att de kan vara riktigt lediga. Ofta går det ut mass-sms "kan du jobba ikväll", säger Mira Nyberg.

Snart köfritt

Men sjukhusdirektör Björn Zoëga är nöjd. "När vi utfört de 1 700 operationerna så kommer vi i praktiken att kunna förklara Karolinska köfritt" skriver han på sin blogg.

Generellt har det under pandemin gjorts långt färre operationer mot normalt vid regionens sjukhus.

När nu den så kallade vårdskulden ska betas av utför Karolinska i Huddinge, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus fler operationer jämfört med innan pandemin, medan Karolinska i Solna och Södersjukhuset utför färre.