Grannfejd mellan kårerna

Grannfejd mellan kårerna

Stefan Källstigen

Grannfejd mellan kårerna

Det råder grannfejd mellan två tältläger: Botkyrkas och Värmdös. De tävlar i vilket gäng som kan bygga den största portalen.

– Vi märkte att de började bygga en hög bro på sin och vi ville bygga högre än dem. Så vi byggde 40 centimeter högre än dem, säger Joel Zaring, 12, från Sanct Botvids scoutkår.

– Vår bro är högre, men vi kan inte gå på den än – de kan vara på sin. Men vi ska bygga räcken så vi också kan gå på vår.

Under (nästan) bar himmel

Under (nästan) bar himmel

Stefan Källstigen

Under (nästan) bar himmel

Två tält att sova i och ett större som funkar som gemensam yta. Det är vad Botkyrka-scouterna Karin Hugner, Juni Onsér, Selma Fors, Freja Caro och Melina Tyrhammar delar på under lägret.

– Det är mysigt! Det hör liksom till lägerkänslan att sova så här, säger Melina Tyrhammar.

Nätterna spenderar tjejerna i tält, medan dagarna är fyllda med allt från ett dopp i sjön till pyssel.

– Vi har gjort armband, och sen har vi badat varje dag, säger Karin Hugner.

Full fart i Huddingelägret

Full fart i Huddingelägret

Stefan Källstigen

Full fart i Huddingelägret

Nils Stensson Nydert, Edgar Hjort af Ornäs och Nils Yliles från Segeltorps scoutkår lär inte ha en tråkig stund i sitt tältläger. Här finns nämligen en balansstock, en spådam och ringkastning.

Men det är inget av det som är det roligaste med lägret, menar Nils Stensson Nydert.

– Det bästa är att man får vara med alla kompisar, och att man får nya. Innan lägret kände jag inte så många i scoutkåren men nu känner jag alla.

På lördag åker ni hem, hur känns det?

– Jag kommer sakna alla aktiviteter men det ska bli skönt att inte behöva sova i tält.

Urgamla väsen

Urgamla väsen

Stefan Källstigen

Urgamla väsen

Men scouterna har bara fått låna marken de slagit upp lägret på.

Egentligen bor här älvor, och några av dem är Titania, Knatte, Dalia och Esmeralda. De har förlorat förmågan att flyga på grund av luftföroreningar har har därför byggt repbroar för att ta sig fram mellan träden. Nu har de bjudit in scouterna att testa dem.

– De har skött sig bra, även om de inte är lika glittriga som vi hade önskat. Men vi har märkt att scouter är otroligt hänsynsfulla mot naturen och tar hand om den, säger Esmeralda.

Stefan Källstigen

Lockar tusental

Det är 1 500 scouter som intagit fältet i Grödinge. Tillsammans bildar de scoutlägret Skogsrå 2023 som arrangeras av Södertörns scoutdistrikt där bland annat Botkyrkas och Huddinges scoutkårer ingår.

Planen var att ha ett stort distriktsläger för tre år sedan, men det satte coronapandemin stopp för. Revanschen kom i år i stället med kårer från norr om stan och så långt söderut som till Strängnäs.