Fängslade. De båda männen som dömdes för medhjälp till mord på Ndella Jack avtjänar nu sina fängelsestraff på 12 respektive 16 år. Foto: Mostphotos

Dömdes för mordet på Ndella Jack – nekas våldsporr i fängelset

En 24-årig man som dömdes för medhjälp till mord på Ndella Jack nekas att ha våldsporrtidningar i fängelset. En 31-årig man som också dömdes för medhjälp till mord nekas att ringa sin sjuka mamma.

  • Publicerad 05:00, 15 jun 2021

Ndella Jack, 18, från Fisksätra sköts ihjäl med 19 skott i sin och hennes nyblivna makes gemensamma lägenhet i Råcksta den 28 augusti 2019.Den 15 september förra året fällde Svea Hovrätt två män för medhjälp till mord. En 24-årig man dömdes till 16 års fängelse och en 31-årig man till 12 års fängelse. Männen avtjänar nu sina straff på säkerhetsanstalter.

Mördades. Ndella Jack sköts ihjäl med 19 skott när hennes och makens lägenhet besköts i Råcksta i augusti 2019.

”Begränsande av hans sexualitet”

Kriminalvården förbjöd den 24-årige mannen att ha två tidningar som visade ”sexuella övergrepp med våldsinslag”. Han överklagade eftersom han tyckte att det var ”diskriminerande och begränsande av hans sexualitet”.
Men förvaltningsrätten avslår överklagandet. Rätten håller med om att tidningarna visar sexuella övergrepp och eftersom flera intagna går behandlingsprogram mot våld riskerar de att äventyra säkerheten på avdelningen.

Vill ringa sin sjuka mamma

Den 31-årige mannen har ansökt om att få tala videosamtal med sin döende mamma men nekats av Kriminalvården.

Men förvaltningsrätten avslår även hans överklagan.

Han har redan tillstånd att ringa videosamtal till sin flickvän och eftersom samtalen är personalkrävande kan nya tillstånd bara ges ”om den intagne har starka skäl”.

Domstolen konstaterar att hans mamma besökte honom så sent som i mars och att det saknas starka skäl att ge honom telefontillståndet.

Begravning. Nedella Jack begravdes på Storkällans begravningsplats i Älta den 11 september 2019. Foto: Christian Lärk

HD nekade prövningstillstånd

I augusti 2019 skjuts 18-åriga Ndella Jack till döds i en lägenhet i Råcksta.

I september 2019 skadas en taxichaufför och en student i en skjutning i Alphyddan.

I november 2019 häktas fyra män, misstänka för att vara inblandade i brotten. Polisens teori är att de var ute efter Ndella Jacks make.

I april 2020 åtalas två av männen för mordet på Ndella Jack och för mordförsök på hennes man i Råcksta. De två övriga åtalas för försök till mord respektive grovt vapenbrott i Alphyddan.

I maj 2020 friar Solna tingsrätt de två som åtalades för mordet på Ndella Jack. En av dem döms däremot till åtta års fängelse för skjutningen i Alphyddan. De övriga två som åtalades för skjutningen i Alphyddan frikänns helt.

I september 2020 ändrar hovrätten tingsrättens dom, och dömer den 24-årige mannen till 16 års fängelse och den 31-årig mannen till 12 års fängelse för medhjälp till mord. För skjutningen i Alphyddan döms en 39-årig man till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott och en 30-årig man döms till fängelse i ett år och fyra månader för vapenbrott av normalgraden.

Den 23 november 2020 nekar Högsta domstolen prövningstillstånd.

Visa merVisa mindre