En solig lördagskväll under årets vackraste tid attackerades försvarslösa människor i stadsdelens hjärta, vid torget, intill tunnelbanan, en plats full av liv.

Två av dem andas inte längre. En av dem var bara ett barn.

Tankarna går till de anhöriga, de som fick beskedet som är alla föräldrars mardröm. De går också till vänner och skolkamrater, och till alla som blev vittnen till händelsen och kommer att bära den med sig.

Mindre än tre veckor tidigare bjöd polis och stadsdel in Farstabor till en temakväll, för att berätta om sitt brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete. Runt Farsta torg har pollare satts upp,
som ska stoppa vansinnesdåd med motorfordon. Från luften filmar polisens drönare området.

Det ska göra invånarna tryggare. Inget av det räckte för att förhindra det som hände förra lördagen. Hur gör man ens, för att stoppa personer så samvetslösa att de riktar automatvapen mot barn och trycker av?

Efter mordet i Farsta strand hösten 2021 mötte vi en kvinna med packade resväskor. Det var andra gången det sköts vid hennes port, hon hade fått nog. Nu dyker frågan upp igen – kan man bo kvar i Farsta? Att den ställs är lätt att begripa.

Till alla er som bor kvar, som väljer att se allt det goda och vackra som också är Farsta, och som tillsammans kämpar för att göra det till en ännu bättre plats: Ni förtjänar all den respekt som hänsynslösa mördare aldrig någonsin kommer att få.