Säg bakmaskin och många av dina vänner drar på munnen.

Bakmaskinens år var 1988. Att fixa frukostfrallan i den förvuxna brödrosten blev en kortvarig hit. Om ens det.

Surfplattans år var 2010. Robotdammsugarens 2015 och VR-glasögonens 2016. Elcykeln året därpå var en av de mer svårinslagna klapparna.

Vi talar alltså om Årets Julklapp, som alltid utsedd av Handelns utredningsinstitut, HUI. Genomgående dyra och rätt onyttiga prylar, även om stormköket i fjol var ett undantag.

Mina tomtetips är desto säkrare. Första julklappen kostar strax över 50-lappen och är lätt att slå in:

Reflexvästen.

I fjol visade en rikstäckande undersökning att den (vanligen) gula västen bara finns i sex av tio bilar.

Mitt råd är att köpa en ny väst oavsett om dina nära och kära redan har den här typen av livförsäkring. Eller som en julgåva till dig själv.

Reflexmaterial är nämligen en färskvara. Även om du köpt en CE-märkt väst med bästa reflexionsförmåga, tappar den rätt snabbt i effekt. Efter fem år är bara hälften kvar.

Att ha västen lätt åtkomlig i bagageutrymmets sidofack är utmärkt. Men tyvärr är den just där extra utsatt för värme, fukt och repor. Hög värme i den parkerade bilen på sommaren är också knäckande för alla former av reflexer. Västen mår ändå bäst om den förvaras skyddad i en påse.

Lite fakta från NTF: Utan reflex men i mörka kläder syns du bara på 20-30 meters avstånd i skenet från bilens halvljus. Det måste till snabb reaktionstid och synnerligen bra fäste, om en bilförare ska hinna väja.

I ljusa kläder, om du har tur, kan en uppmärksam bilist upptäcka dig 70 meter bort.

Men: Om bilens fart är 90 km/h hinner den 25 meter på en sekund.

Med en bra reflexväst ökar chansen att bli upptäckt något alldeles fantastiskt. De 20 eller 70 metrarna har snabbt blivit 125. Plötsligt har bilisten ”hela” fem sekunder på sig för att bromsa och styra undan.

Värt en dryg 50-lapp, visst? Dessutom, något lättare än västen att slå in som julklapp får du leta efter.

Speciellt svårhanterad är inte heller julklappstips nummer 2:

Punkasprejen. Pris cirka 120 kr. Att fippla med domkraft och reservhjul, om du ens har ett sådant, i vintermörkret är absolut ingen bra idé. Sprayflaskans munstycke mot ventilen, och vips, kan du köra till ljuset i närmaste samhälle eller ännu bättre; ända fram till gummiverksta´n.

Till alla goda tips i juletid hör också en snöborste.

Även om du ”bara” ska till förskolan behövs sikt i alla riktningar.

Är du av den övertygelsen att snön blåser bort när du kommer upp i fart kan det vara dags att tänka om. Under några livsviktigasekunder kan du vara omgiven av ett snö-moln. Ännu värre: Snön från taket eller huven hamnar på vindrutan och torkarna har inte en chans. Noll sikt.

Och du – när du packar inför vinterresan, se till att varningstriangel, reflexväst, punka-sprej, snöborste och spade ligger överst i skuffen.

Ytterligare ett julklappstips? Okej, en ficklampa, gärna laddningsbar men framför allt med sladd och kontakt som passar till tändaruttaget. Din tomtekarriär är säkrad.