Det här är ett debattinlägg på MItt i. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Vi kunde i början av sommaren se hur Socialdemokraternas ord­förande i Mitt i Botkyrka aviserade att nedskärningar på lärarna i skola är att vänta för 2024. Detta skulle främst gälla gymnasieskolan.

Vi moderater vänder oss mot detta. I vår budget för 2023 och i vår ambition för 2024 lägger vi alla tankar på skattesänkningar åt sidan. Vi väljer i stället att värna kvaliteten i skolorna, i vården och i socialtjänsten. När ekonomin blir bistrare måste välfärden ändå fungera.

Det finns mycket annat att skära ner på före skolan, som mötesplatsföreningsbidrag, Subtopia, Mångkulturellt centrum med mera. Saker som inte är kärnverksamhet.

Står verkligen ALLA socialdemokrater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater i Mittenstyret bakom att sparka lärare – helt i onödan?

Vad som vi moderater har märkt behövs i skolorna med de största utmaningarna är att höga förväntningar måste prägla hela styrkedjan. Det gäller inte minst mellan politiker och förvaltning men också hela vägen ut i klassrummen och på eleverna.

Alla skolor behöver rätt anpassade insatser och styrning. En tydlig skolledning, som ställer tydliga krav och ger tydliga konsekvenser till de som missköter sig i skolan.

För det krävs inte mer pengar – utan fokus på rätt saker.

En bättre morgondag är möjlig, men då behöver vi ett moderatlett styre över skolan och de ekonomiska ­prioriteringarna för kommunen!