Det här är en insändare på Mitt i. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Jag har noterat en uppenbar risk med det nya inpasseringssystemet till SRV återvinning, åtminstone gäller det i Skyttbrink i Tullinge/Tumba. Äldre personer når inte alltid fram för att sticka in körkortet för avläsning.

Det innebär att de försöker gå ur bilen. Dessvärre går det ju inte att öppna bildörren fullt ut när den står framför stolpen med avläsaren. Det i sin tur medför stor risk för fallolyckor, SÄRSKILT vid vinterväglag.

I går blev jag själv offer för den dåliga ergonomin. När jag efter många om och men lyckats föra in körkortet och fått bommen att öppna sig hade mina fingrar blivit stela av kylan och körkortet föll till marken. Jag lyckades tillkalla personal och vi började leta efter körkortet. Trots att det fallit i princip rakt nedanför läsaren kunde vi inte hitta det. Efter fem minuters letande gav jag upp och fortsatte in. Som tur var kunde personen som hjälpt mig hitta kortet efter tio minuter.

Dessvärre kommer detta hända igen och igen om inget görs. Till att börja med måste systemet vara väl belyst så man kan se vad man gör och ev. instruktioner.

För det andra måste placeringen ändras så man slipper ha armar som en orangutang för att det ska gå smidigt.

För det tredje måste ytan under avläsaren vara röjd och ren från snö och annat (i möjligaste mån) så att ett tappat kort enkelt kan hittas.

Till sist, finns det inte bättre avläsningssystem?

Slutligen, när (inte om) olyckan är framme och någon bryter lårben eller arm, blir SRV skadeståndsskyldig. Värt att tänka på.

Nytt blippsystem till tippen

Sedan den första december använder man sig av sitt körkort för att blippa sig in på återvinningscentralerna i Botkyrka, Salem, Huddinge och Haninge. Detta gäller bara privatpersoner.

Om du inte har svenskt körkort eller har skyddad identitet kan du ansöka om ett nytt passerkort på SRV:s hemsida.

Företag som besöker återvinningscentralen kan antingen betala för sitt besök på plats eller ansöka om ett passerkort för företag.

Återvinningen i Flemingsberg fortsätter med det vanliga passerkortet till dess centralen stänger vid årsskiftet.

Ditt gamla kort kan du klippa och slänga i vanliga soppåsen för restavfall.