Hästarna på Sundby ridskola i Huddinge är ute i hagen, som idag är klädd i vacker vinterskrud. Inne i stallet håller Alice Carmo E Silva, 13, på att sadla Amorina.

Alice har ridit i sex år. Nu rider hon tre, fyra gånger i veckan.

– Jag älskar att rida. Det handlar mycket om samspelet med hästen. När man känner att det funkar, det är en väldigt häftig känsla.

Även om mycket varit annorlunda det senaste året har hon kunnat fortsätta med sitt stora intresse.

– Jag har inte kunnat tävla på grund av corona, det är tråkigt. Och vi får inte vara i stallet som vanligt, utan bara på ridlektionerna. Men jag är jätteglad att jag har kunnat fortsätta rida, det är en stor del av mitt liv, säger hon.

Lång kötid

Intresset för ridning har ökat kraftigt i Sverige det senaste året och på Sundby ridskola är det upp till två års väntetid.

– Det var stort intresse redan tidigare, men det här året har det exploderat. Innan kunde vi ha upp till 1 års kötid, nu är det 1,5 till 2 års väntetid, säger Caroline Wickström, som arbetar på ridskolan.

Inför jullovet hade de dubbelt så många förfrågningar jämfört med förra året. Nybörjargrupperna är fulla och de kan inte ta emot nya deltagare.

– Många hör av sig och vill börja rida och många som rider en gång i veckan vill rida två eller ta privatlektioner. Tyvärr måste vi säga nej, vi måste ju snarare minska än utöka utbudet, säger Mikaela Hofmeijer, stallchef.

En hästlängds avstånd

Hon tror att det ökade ridintresset hänger ihop med en förändrad livsstil.

– Jag tror att det beror på att fler är hemma och har mer tid. Man reser inte och har därför också mer pengar. Då tänker man kanske att barnen ska få göra roliga aktiviteter på hemmaplan. Dessutom är många ute mer i naturen och ridning är något man kan göra, som inte har berörts så mycket av restriktionerna, säger Mikaela Hofmeijer.

Hästarna måste få motion, så ridskoleverksamheten behöver fortsätta. Men de har lagt ner alla extraaktiviteter och har strikta regler vad gäller hygien och besökare. En hästlängds avstånd gäller. Föräldrarna får lämna sitt barn utanför för att minska spring i stallet.

– Jag tror att vi har väldigt bra rutiner. Vi är ju också vana vid att hantera smittor bland hästar, säger Mikaela.

Brist på hobbyhästar

Intresset för att skaffa en egen häst har också ökat under pandemin. Försäkringsbolaget Agria ser en kraftig ökning av antalet hästförsäkringar och har inte haft så höga nivåer sedan 2008.Sveriges Radio rapporterar också att det finns en brist på hobby- och ridskolehästar i Sverige.

– De flesta hästar föds upp för att bli tävlingshästar, det är alltid svårt att få tag i ridskolehästar. Jag kan tänka mig att en del som funderat på att skaffa häst har gjort det i år, säger Mikaela Hofmeijer.