VAN RYTTARE. "Det är en häftig känsla när man kan förstå varandra. När allt bara faller på plats" säger Alice Carmo E Silva, 13, som började rida som 7-åring Foto: Sacharias Källdén

Intresset för ridning har exploderat under pandemin

Intresset för hästar och ridning har ökat lavinartat under pandemin. "Det är många som vill börja rida, och de som rider vill göra det oftare", säger Mikaela Hoffmeijer, på Sundby ridskola.

  • Publicerad 05:00, 22 jan 2021

Hästarna på Sundby ridskola i Huddinge är ute i hagen, som idag är klädd i vacker vinterskrud. Inne i stallet håller Alice Carmo E Silva, 13, på att sadla Amorina.

Alice har ridit i sex år. Nu rider hon tre, fyra gånger i veckan.

– Jag älskar att rida. Det handlar mycket om samspelet med hästen. När man känner att det funkar, det är en väldigt häftig känsla.

Även om mycket varit annorlunda det senaste året har hon kunnat fortsätta med sitt stora intresse.

– Jag har inte kunnat tävla på grund av corona, det är tråkigt. Och vi får inte vara i stallet som vanligt, utan bara på ridlektionerna. Men jag är jätteglad att jag har kunnat fortsätta rida, det är en stor del av mitt liv, säger hon.

GEMENSKAP. ”Jag lär mig mycket av att vara här. Jag lär mig hantera stress, hålla mig lugn och jobba tillsammans. Det är en otrolig gemenskap i stallet.” säger Alice Carmo E Silva, 13 år. Foto: Sacharias Källdén

Lång kötid

Intresset för ridning har ökat kraftigt i Sverige det senaste året och på Sundby ridskola är det upp till två års väntetid.

– Det var stort intresse redan tidigare, men det här året har det exploderat. Innan kunde vi ha upp till 1 års kötid, nu är det 1,5 till 2 års väntetid, säger Caroline Wickström, som arbetar på ridskolan.

Inför jullovet hade de dubbelt så många förfrågningar jämfört med förra året. Nybörjargrupperna är fulla och de kan inte ta emot nya deltagare.

– Många hör av sig och vill börja rida och många som rider en gång i veckan vill rida två eller ta privatlektioner. Tyvärr måste vi säga nej, vi måste ju snarare minska än utöka utbudet, säger Mikaela Hofmeijer, stallchef.

Stallchef Mikaela Hofmeijer tillsammans med Caroline Wickström, som arbetar på ridskolan. Foto: Sacharias Källdén

En hästlängds avstånd

Hon tror att det ökade ridintresset hänger ihop med en förändrad livsstil.

– Jag tror att det beror på att fler är hemma och har mer tid. Man reser inte och har därför också mer pengar. Då tänker man kanske att barnen ska få göra roliga aktiviteter på hemmaplan. Dessutom är många ute mer i naturen och ridning är något man kan göra, som inte har berörts så mycket av restriktionerna, säger Mikaela Hofmeijer.

Hästarna måste få motion, så ridskoleverksamheten behöver fortsätta. Men de har lagt ner alla extraaktiviteter och har strikta regler vad gäller hygien och besökare. En hästlängds avstånd gäller. Föräldrarna får lämna sitt barn utanför för att minska spring i stallet.

– Jag tror att vi har väldigt bra rutiner. Vi är ju också vana vid att hantera smittor bland hästar, säger Mikaela.

Brist på hobbyhästar

Intresset för att skaffa en egen häst har också ökat under pandemin. Försäkringsbolaget Agria ser en kraftig ökning av antalet hästförsäkringar och har inte haft så höga nivåer sedan 2008.
Sveriges Radio rapporterar också att det finns en brist på hobby- och ridskolehästar i Sverige.

– De flesta hästar föds upp för att bli tävlingshästar, det är alltid svårt att få tag i ridskolehästar. Jag kan tänka mig att en del som funderat på att skaffa häst har gjort det i år, säger Mikaela Hofmeijer.

VARIATION. ”Jag rider flera hästar, det är väldigt bra, man lär sig av att rida olika hästar precis som man lär sig av att umgås med olika människor.” säger Alice Carmo E Silva, här med Amorina. Foto: Sacharias Källdén

Europas näst hästtätaste land

Sverige är Europas näst hästtätaste land efter Island.

Det finns omkring 900 ridsportföreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Ungefär hälften av dem driver ridskola, övriga är mer inriktade på tävling och träning för ryttare med egna hästar.

Svenska ridsportförbundet har drygt 151 000 medlemmar.

Ridsport är den tredje största ungdomsidrotten efter fotboll och innebandy.

Visa merVisa mindre