DET HÄR ÄR DEL ETT I ARTIKELSERIEN "VEMS STAD?

https://www.mitti.se/ettsthlm/fardigakt-pa-hornsbergs-strand-dags-att-stanga-lekplatsen/repuhA!mDBM3dm3L3ARh33oz8b0g/

https://www.mitti.se/ettsthlm/bredangstjejer-klart-att-vi-har-extra-ogon-pa-oss/repuic!1s8xCltfavBU2nIxVn3Y3g/

Vän av ordning segrade. Testosteronet förlorade.

Det, lite tillspetsat, blev utfallet av sommarens kraftmätning mellan ”samhället” och de grupper av unga män som försökt hävda sin rätt att flasha dyra muskelbilar, bränna gummi och vrida upp volymen till max längs några av Stockholms populäraste strandpromenader.

Boende vid Hornsbergs strand på Kungsholmen har kämpat mot fenomenet i fem, sex år.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-atgarder-ska-minska-stoket-vid-hornsberg/lmtfD!8798075/

På Strandvägen peakade konflikten i maj–juni denna sommar. Förtvivlade boende vittnade om otrygghet och störd nattsömn. Och på debattsidorna brakade höger och vänster ihop så att gnistorna flög veckan efter midsommar.

"Fel kroppar"

Där borgerliga politiker såg ett ”antisocialt dominansbeteende” med kopplingar till förortskriminalitet, såg kulturskribenter i Aftonbladet en nyliberal maktordning som vill förhindra att "fel kroppar korsar stadens gränser”.

Ett radioinslag i P1 om Strandvägen, där några unga personer från ”orten” såg sig själva som ”rebell mot den svenska staten”, hällde ytterligare bensin på brasan.

Men sen hände något, första veckan i juli. Plötsligt försvann biluppvisningarna både från Strandvägen och Hornsbergs strand. Enligt polisen har det inte heller rapporterats streetracing eller liknande någon annanstans under juli.

"Kraftfull effekt"

– De åtgärder som vi vidtog i god samverkan mellan polisen och Stockholms stad har haft en väldigt, väldigt kraftfull effekt, säger Tobias Lövström, chef för Norrmalms lokalpolisområde.

Mitt i har berättat om åtgärderna tidigare: den stora parkeringen på Strandvägen stängdes av och fick väktarbevakning, tillfälliga fartgupp sattes upp och trafikljusen ställdes om för att visa rött nattetid.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-stoket-pa-strandvagen-stavjas/repufr!@WSV9qYy8hDbnTA8RTNwA/

Fördubblades

– Samtidigt har vi varit där och lagfört bilister betydligt mer än tidigare. Antalet anmälda trafikbrott perioden maj–juli fördubblades mot året innan, säger Tobias Lövström.

Liknande insatser har haft framgång i Hornsberg. Ordföranden i Östermalms stadsdelsnämnd, Andréa Hedin (M) är mycket nöjd:

– Alla människor från hela stan är lika välkomna på Strandvägen. Men samma lagar och regler måste gälla på alla gator, säger hon.

"Stängs ute"

”Så enkelt utan krångel kan man stänga ute de som bor utanför stan, från att ha kul inne i stan”, reagerade en krönikör i Dagens ETC.

Den tolkningen avvisar Andréa Hedin helt:

– En trygg plats är tillgänglig för alla. En otrygg plats är tillgänglig endast för några få, säger hon.

Wendy Francis, Hägersten

– I sommar har jag varit mycket i skärgården och återupptäckt de fina platser som finns utåt Norsborg. Jag åker inte jättegärna till Östermalm, annars rör jag mig nog överallt i stan. Vår generation har helt andra möjligheter att välja, och även att välja bort, jämfört med våra föräldrar. Vi kan skapa en annan typ av delaktighet i egna ”rum”.

Miyad Hilal, Liljeholmen

– Det finns delar långt ut på linjen norrut och söderut där jag inte är så ofta. Annars har jag varit runt så mycket att jag känner mig hemma på de flesta ställen. När jag växte upp i Rågsved hade jag kompisar som tyckte att andra tittade snett för att man har utländsk bakgrund. Men jag har aldrig känt så. Det är nog en fråga om inställning.

Johanna Ribbling, Södermalm:

– Jag är uppvuxen på Lidingö, jobbar vid Stureplan och har nyligen flyttat till Södermalm. Det är stora skillnader mellan stadsdelarna och jag älskar verkligen stämningen på Söder. Där är det mycket mer chill, man kan i princip gå ner till Ica i pyjamas. Men jag tycker att jag rör mig ganska fritt i hela stan och känner mig trygg och accepterad överallt.

Cristian Pessini med sonen Elian, Norrköping

– Jag besöker Stockholm en gång i månaden och tycker stan är jättehärlig. Man flyter in direkt. Folk här är så glada, många går ut och dricker öl och vin efter jobbet. Jag gillar mest delarna runt Hötorget och Vasastan, men känner mig hemma och välkommen överallt. Jag kan absolut tänka mig att flytta hit.

Marina S, Kungsholmen

– Jag jobbar som tolk och rör mig runt i alla delar av stan. Men det är bara på Östermalm som jag känner mig hemma: dofterna på sommaren, kyrkan, byggnaderna. Jag är en Europamänniska och Östermalm är den enda delen som känns som Europa. Här finns ingen svensk jantelag som i andra stadsdelar. Här är det okej att sticka ut.

Leif Wenglert, Gröndal

– Jag skäms att säga att jag inte rör mig runt så mycket, jag har det så fantastiskt fint där jag bor. Det finns en grekisk restaurang på Söder där jag trivs bra. Och jag brukade gå mycket på Sturekatten så jag är hemma på Östermalm också. Men visst kan jag se att staden är segregerad. Själv struntar jag i var folk kommer ifrån så länge de är trevliga.