#ettsthlm

Gemensamma krafttag. ”Vi måste stärka känslan av gemenskap mellan föräldrarna”. Foto: Petter Beckman

Föräldrarna och kriminaliteten: "Så kan vi rädda nästa generation"

”För de unga som redan blivit kriminella är det kanske för sent. Men vi kan rädda nästa generation om vi fortsätter samarbeta.” Det säger en av mammorna som nu gått klart Somaliska riksförbundets föräldrautbildning i Järva.

  • Publicerad 08:50, 11 sep 2021

Vi måste vistas där våra barn vistas. Fler måste gå ut och nattvandra och sluta bara sitta på fikaställen och babbla.

Vita rosor täcker ena väggen och taket glittrar av kristallkronor. På varje bord ligger ett stort pappersark. Föräldrarna skriver med tjocka tuschpennor:

Dålig skola, dåliga förebilder. Rasism i samhället. Fadersfigur saknas. Brist på kärlek och tid från föräldrar. För många syskon. Ingen fritidssysselsättning. Avsaknad av stöd. Ingen framtidstro.

Det är sen fredagkväll i Husby men koncentrationen härinne i festlokalen är hög.

Uppgiften: Vad är orsakerna till att så många barn och ungdomar hamnar i missbruk och kriminalitet?

Kursledare. "Det här är första gången jag hört föräldrar lägga upp allt på bordet så här ärligt", säger Hodan Toosh.

– Det är pappornas fel, som inte lägger tillräcklig tid på barnen, enas kvinnorna runt ett av borden.

– Det beror på trångboddheten, invänder en pappa. Det blir konflikter hemma om man är tio personer i en fyra, det är därför killarna hänger ute på gatan och papporna sitter på kafé.

Kulturkrockar och maktlöshet

Ekonomisk stress, bristande kommunikation, skilsmässobråk, okunskap, kulturkrockar, rädsla och maktlöshet återkommer gång på gång när grupperna drar sina listor.

Det mesta har sagts förr i debatten om utsatta områden. Men det här är nytt, framhåller arrangörerna.

– Det här är första gången jag hört en grupp föräldrar lägga upp allt på bordet så här ärligt, säger Hodan Toosh, en av kursledarna, själv aktiv i en svensk-somalisk autism- och aspergerförening.

Svårt. ”Jag vet föräldrar som gång på gång sökt hjälp från socialen utan att något händer”, sa Mohamed Hussein, en av papporna.

Över trettio Järvaföräldrar, alla med somalisk bakgrund, har jobbat i tio veckor med ett ambitiöst studiematerial: Om olika uppfostringsstilar, varför auktoritärt föräldraskap kan slå fel i Sverige, om vikten av att ge tid och kärlek, om neuropsykiatriska diagnoser och vilken hjälp som finns att få.

"Mycket skam"

– Det finns mycket skam, många vill inte erkänna problemen. Så länge folk lever i förnekelse kan ingenting förändras, säger Hodan Toosh.

I kväll är det kursavslutning. Det blir middag och utdelning av diplom. Innan dess diskuterar föräldrarna vad som behöver hända.

– Vi kan inte bara förvänta oss att någon annan gör någonting. Vi måste vistas där barnen vistas, fler måste nattvandra och sluta upp att bara sitta på fikaställen och babbla, säger Fardowsa Issa, mamma och förskolechef i Rinkeby.

Agerar. Fardowsa Issa från Rinkeby vill att fler börjar nattvandra: ”Vi måste finnas där barnen finns och sluta sitta på kafé och babbla”.

En pappa som jobbat med kriminella ungdomar understryker: Vi måste lära oss
att se tecknen innan det är för sent.

Läxhjälp och sysselsättning

– Det gemensamma är att de här barnen inte klarar skolan. Vi måste fokusera på på läxhjälp och sysselsättning. Annars kommer de att dra med sig andra, säger han.

En annan pappa fyller på:

– Vi behöver inse att det är här i Sverige som våra barn växer upp och vi själva kommer att begravas. Det är här vi måste satsa vårt engagemang, mer än i det gamla hemlandet.

Nationellt nätverk

Abdullahi Sheikh Ali är projektledare för föräldrautbildningen som ordnas parallellt i fem svenska städer, på initiativ av Somaliska riksförbundet.

– Vi väcker de här tankarna och lyfter fram vikten av att samarbeta. Vi jobbar nu för att bygga ett nationellt nätverk som kan hålla samarbetet vid liv, säger han.

Avslutning. Deqa Ismail Abdi tycker att hon lärde sig mycket bra saker under kursen och tar emot sitt diplom av Fadumone Osman.

Kursledaren Samsam Elmi från Hjulsta förklarar varför nätverksbyggandet är så viktigt.

"Ett nomadfolk"

– Somalier har varit ett nomadfolk. Man tar hand om sin familj, men det finns inte så mycket tradition av samarbete. Gruppkänslan saknas. Det är det vi vill ändra på.

En mamma får applåder när hon säger:

– Allt det här kommer att göra skillnad för nästa generation. För de tonåringar som redan blivit kriminella är det kanske för sent. Men om vi håller fast i det här kan vi ge de uppväxande barnen andra möjligheter.

Hoppet sätts till Järvas mammor

Pappor: Vi vill samarbeta!

Skolresultaten lyfte när föräldrarna fick makten

Samarbete. Fadumone Osman från Tensta (i mitten) jobbar med barnrättsfrågor och var en av lärarna på föräldrakursen: ”Vi måste stärka känslan gemenskapen mellan föräldrarna”. Foto: Petter Beckman

4 tips från föräldragruppen i Järva

√ Hjälp dina grannar om deras barn har hamnat snett istället för att tänka ”Jag har minsann klarat min egen familj”. Nästa gång kan det vara du och ditt eget barn som har problem.

√ Om din son bär dyra märkeskläder som du inte sett förut, då måste du fråga var han har fått dem ifrån.

√ Våga be om hjälp om du inte klarar av din sons raseriutbrott. Tänk inte ”socialen kommer att ta honom ifrån mig”. Det finns många sätt som du kan få stöd hemma.

√ En auktoritär uppfostringsmodell där barnen bara ska lyda fungerar inte i dagens Sverige. En mer demokratisk föräldrastil som utgår från barnets behov är nödvändig för att ditt barn ska komma in i samhället.

Källa: Kursledaren Hodan Toosh och föräldraröster vid mötet i Husby

Visa merVisa mindre

Vad tycker du?

Vilket ansvar är rimigt att lägga på föräldrarna? Ska man ställa högre krav? Eller är det mer stöd som behövs? Maila gärna tankar och förslag till petter.beckman@mitti.se och diskutera på facebook.com/mittistockholm .