REPLIK på M-inlägget "M är en garant mot höjda skatter i Stockholm".

Det är tredje valet i rad som Anna König Jerlmyr (M) hotar med fastighetsskatt om Socialdemokraterna vinner valet. Alla vet vid det här laget att fastighetsskatten inte införts och att Socialdemokraterna tydligt sagt att skatten inte ska införas.

För varje val som Moderaterna hittar på skrämselpropaganda utan grund – desto mer måste väljarna ställa sig frågan: Kan man lita på ett parti som inte har egen politik att marknadsföra, utan måste hitta på lögner om andra partier?

Ouppfyllda löften

I förra valet lovade Anna König Jerlmyr att hon skulle äta upp sin hatt om inte Centralbron hade börjat grävas ned under denna mandatperiod. Hur det gick vet vi alla.

I förra valet lovade hon också att det skulle bli en undervisningstimme mer varje dag i skolan. Nu återanvänder hon samma vallöfte eftersom hon inte gjort något för att uppfylla löftet hon gav förra gången.

Uppseendeväckande faktafel

Sanningen är att de pengar som Moderaterna valde att sänka skatten med hade räckt för att införa skollöftet, men Moderaterna valde att prioritera skattesänkningen före skolan – nu vill de göra samma sak igen.

Anna König Jerlmyrs artikel innehåller uppseendeväckande faktafel som den intresserade lätt kan kontrollera. ”Vi har minskat stadens skuldsättning” *) säger hon samtidigt som skuldsättningen under denna mandatperiod ökat från 44 till 64 miljarder kronor.

Skulden per invånare har ökat

Det är inte orimligt att en växande stad behöver investera i skolor, vägar och bostäder men det oroväckande är att takten som skulden ökat per ny stockholmare fördubblats under denna mandatperiod jämfört med den förra. Om allt färre ska betala allt mer är det en ohållbar utveckling.

Ovanpå detta ska tilläggas att Moderaterna jobbar hårt med att dölja skulder genom så kallade OPS-avtal där staden inte tar upp lånen men förbinder sig att betala desto dyrare hyra under lång tid.

Dyrt pris för skattebetalarna

Den statliga expertmyndigheten Riksgälden har konstaterat att sådana avtal blir 40-50 procent dyrare för skattebetalarna. Det är ett dyrt pris skattebetalarna får betala för att Anna König Jerlmyr ska slippa framstå som någon som inte har ordning på ekonomin.

Moderaterna har dock rätt på en punkt. I tider som dessa är det viktigt att vi som politiker inte lättvindigt höjer skatter och avgifter för medborgarna. Därför har vi Socialdemokrater lovat att ta tillbaka de avgiftshöjningar för barn och unga som det grönblåa styret gjort under denna mandatperiod.

M har höjt avgifterna

För en trebarnsfamilj har Moderaternas höjda avgifter i kulturskolan, fritidsklubben och simskolan inneburit ökade kostnader med 5 000 kronor per år.

Det är inte barnen och ungdomar som ska behöva avstå från sina drömmar för att Moderaterna sänkt skatten – oavsett om det handlar om uteblivna satsningar på skolan eller för att deras fritid straffbeskattats av Anna König Jerlmyr.

___

*) MODERATERNA HAR KORRIGERAT: I den ursprungliga versionen av M-artikeln användes felaktigt ordet skuldsättning när man menade skuldökningstakt. M-kansliet har i efterhand inkommit med en korrigering och ändrat ordvalet, red:s anm.