Vi behöver bygga nya bostäder för en växande befolkning, men vi måste göra det på rätt plats och på rätt sätt. Vårt beroende av fungerande ekosystem och hög biologisk mångfald gör att fortsatt exploatering i naturområden vore att såga av den gren vi sitter på. Därför föreslår vi en ny typ av skydd för stadsnära natur.

Stockholmsregionen har tio stora, stadsnära naturområden som brukar kallas för gröna kilar.

De är viktiga för den biologiska mångfalden men också för friluftsliv och rekreation. Forskning visar dessutom att vistelse i naturen ökar både den psykiska och fysiska hälsan.

Det är därför inte förvånande att pandemin gjort att närhet till natur blivit allt viktigare i mångas liv. Naturen skapar livskvalitet. Efterfrågan på grönska som finns nära och i olika former kan därför förväntas öka framöver samtidigt som naturen i klimatförändringarnas spår blir allt viktigare att skydda.

Men de gröna kilarnas existens är inte självklar. Vissa delar av kilarna är skyddade som Naturreservat, men skyddet sträcker sig inte över tillräckligt stora områden. Reservatens olika huvudmän ökar dessutom risken för fragmentering och låg samordning.

Att kilarna ständigt naggas i kanten av exploatering och blir smalare visar tydligt att ett mer sammanhållet skydd behövs. Utformningen av ett skydd som bevarar stadsnära natur och ger utrymme för ökade naturvärden och kompensatoriska åtgärder vid förlust av annan natur bör därför utredas.

https://www.mitti.se/nyheter/schhh-har-ar-stockholms-tystaste-platser/repuiq!5mPsZzw79YHWoTUREjSE6g/

1994 inrättades Nationalstadsparken som en stadsnära nationalpark i Stockholm. Exempelvis skulle mindre justeringar i den redan befintliga lagstiftning göra att fler Nationalstadsparker skulle kunna bildas i Sveriges större städer.

På så sätt öppnas en ny möjlighet för bevarande av stadsnära natur när naturreservatsskyddet inte räcker till. För Stockholmsregionen skulle det kunna innebära upp till tio nya Nationalstadsparker bara stenkast från människors hem. 

Syftet ska vara att möjliggöra skydd av stora, sammanhängande och stadsnära naturområden från exploatering för att främja friluftsliv och biologisk mångfald. Fokus i skyddet ska vara bevarande av de natur- och friluftsvärden som finns, men också inkludera förstärkning och tillkomst av framtida värden.

På så sätt skyddas den natur som finns, men med utrymme för insatser för ökad biologisk mångfald och kompensatoriska åtgärder, i form av exempelvis förstärkning av naturtyper och anläggande av våtmarker. Görs det klokt lägger vi grunden för morgondagens favoritplatser samtidigt som vi stärker den biologiska mångfalden.

Genom att skydda natur idag och investera i framtida naturvärden skapas förutsättningar för att bygga moderna och hållbara städer. Städer med hög biologisk mångfald och närhet till friluftsliv och rekreation. Städer med livskvalitet.