Fyra av tio äldre i Stockholmsregionen är oroliga för sin ekonomi och alltför många pensionärer har svårt att klara vardagens utgifter. Till följd av den nedlagda kärnkraften blir vinterns elräkningar nu dessutom skyhöga, vilket riskerar bli ett hårt slag mot våra äldres redan ansträngda situation. Med anledning av det kommer Moderaterna lägga ett skarpt förslag i trafiknämnden att introducera en elstödsbiljett för att lindra kostnadskrisen för pensionärer redan i februari.

Nu krävs det att alla drar sitt strå i stacken

De höga inflationssiffrorna, dyrare elpriser och stigande räntor fortsätter att slå hårt mot hushållens ekonomi. Omkring hälften av landets cirka två miljoner pensionärer har svårt att klara vardagens utgifter enligt Sveriges Pensionärer. I Stockholms län är situationen lika illa: 41 procent av pensionärerna i länet är oroliga över sin ekonomi.

Till följd av den nedlagda kärnkraften blir vinterns elräkningar nu dessutom extra lök på laxen. ”Kan man sätta upp julstjärna i år?, undrade oroliga pensionärer inför jul. Nyligen fick vi höra om pensionär som i desperation ringer Villaägarnas riksförbund för att be om råd för att klara av vardagen.

Låt mig vara tydlig – ingen pensionär ska behöva välja mellan att betala elräkningen, hålla varmt i kylan och ställa mat på bordet. Nu krävs det att alla drar sitt strå i stacken för att lätta på kostnadstrycket då vinterns elräkningar dimper ner i brevlådorna.

Moderaterna i Region Stockholm har avsatt 50 miljoner kronor i sitt budgetförslag till en så kallad frihetsbiljett för seniorer. Detta som en del i arbetet med att återstarta kollektivtrafiken efter pandemin, särskilt riktat mot våra äldre som bar ett tungt lass till följd av regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Frihetsbiljetten skulle efterlikna förra sommarens initiativ vi tog för kostnadsfria resor för skolungdomar. Vår tanke var att du som pensionär ska få möjlighet att resa med kollektivtrafiken avgiftsfritt eller till kraftigt reducerat pris under en period under sommaren.

Sträcker ut en hand

Nu har däremot kostnadskrisen fått oss att vilja introducera detta redan nu. Vårt förslag är därför att en riktad satsning för en särskild elstödsbiljett genomförs redan nu i vinter. Detta i form av en möjlighet för pensionärer att resa avgiftsfritt eller till kraftigt reducerat pris under den tuffa ekonomiska vinter vi nu går igenom.

Politikens roll i tuffa ekonomiska tider är inte att ta, utan att stötta och ge tillbaka. Att använda de medel som finns tillgängligt för att underlätta för människor i deras vardag. I dag är det klart som korvspad att politiken måste göra ännu mer för att i största möjliga mån måste minska elräkningskrisen.

Vi moderater sträcker nu därför ut en hand till regionens vänsterstyre. Tillsammans kan vi inte bara gynna kollektivtrafiken och genomföra väl avvägda insatser för fler resenärer, utan också underlätta för de äldre i vårt samhälle som lever med små och ansträngda marginaler. Varje sparad hundralapp för våra pensionärer är otroligt viktig. Låt oss tillsammans kroka arm och göra vad vi kan för att minska elkostnadskrisen. Vi lägger ett skarpt förslag om detta på trafiknämndens bord nu på tisdag. Rösta för det – för våra pensionärers skull.