Det är rent föraktfullt mot övriga landet att Stockholmsmoderaterna säger nej till vindkraft fem mil ut i havet, skriver Romina Pourmokhtari och Marcus Willershausen, Liberala ungdomsförbundet. Foto: Pressbild/Mostphotos

Debatt: Vi behöver inte moderat och miljöpartistisk klimatpopulism

Både Moderaterna och Miljöpartiet sysslar med dumma icke-lösningar när det gäller elförsörjningen. Kärnkraften måste sluta ställas mot vindkraften, och vice versa, för det är inte där konflikten ligger, skriver Romina Pourmokhtari och Marcus Willershausen, LUF

  • Publicerad 06:15, 3 jan 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att stockholmare i sina dyra skärgårdsstugor inte ska kunna se vindkraft i horisonten är inte ett giltigt argument.

De skenande elpriserna i Sverige försvårar för både privatpersoner som skruvar ned värmen i sina hus och företag som stoppar produktion. För att bygga ett hållbart samhälle både på kort och lång sikt behöver vi en stabil elförsörjning, något som uppenbarligen hotas när elpriserna plötsligt rusar flera hundra procent i delar av landet.

Debatten som följt om energiförsörjningen lämnar däremot en hel del att önska. På ena sidan finns oppositionen med Moderaterna i spetsen som vill se stora satsningar på kärnkraft, och på andra sidan finns Miljöpartiet som avvisar alla möjligheter till kärnkraftens fortsatta existens och istället hellre pekar på vindkraften.

Debatt: Stockholms klimatomställning hotas av elbrist

Debatt: Moderaternas energipolitik är Sveriges största hinder för billigare el

Misslyckad rödgrön politik

Faktum är däremot att både Moderaterna och Miljöpartiet både sysslar med dumma icke-lösningar. Kärnkraften måste sluta ställas mot vindkraften, och vice versa, för det är inte där konflikten ligger. Problemet är all den energi som kommer från fossila källor som olja och kol.

Under vintern har oljeverket i Karlshamn startats upp flertalet gånger och har i år eldat 22 miljoner liter olja. Det är ett tydligt bevis på den misslyckade rödgröna energipolitiken och konsekvensen av Miljöpartiets enträgna fokus på att motarbeta kärnkraften.

Lika mycket som Forsmark

Genom regleringar och framförallt att bidra med en stor osäkerhet kring kärnkraftens framtid hindrar politiken, med Miljöpartiet i spetsen, den kärnkraften som vi behöver för att bli fossilfria och exportera ännu mer el till övriga Europa.

Men Moderaterna står inte utan skuld. I november rapporterade DN att Sveriges största vindkraftpark planeras i havet fem mil utanför Sandhamn. Med kikare skulle man i framtiden kunna se spetsarna på ett tiotal snurror i klart väder, men sedan försvinner de under horisonten.

Trots det säger Moderaterna i Stockholm nej till projektet som kan producera nästan lika mycket ren el som hela Forsmark gör under ett år.

Vilken värld lever han i

Kjell Jansson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län, motiverar sitt motstånd mot den havsbaserade vindkraften med att vindsnurrorna är höga och att han hellre ser en utbyggnad av kärnkraften.

Det är väldigt oklart vilken värld Jansson lever i där han tror vi har lyxen att vara kinkiga med vilka fossilfria energislag vi ska använda oss av när klimatkrisen är ett faktum och vi har bråttom med att ställa om.

Föraktfullt mot övriga

För det andra är det rent föraktfullt mot övriga delar av landet att Stockholmsmoderaterna säger nej till vindkraft fem mil ut i havet samtidigt som det finns 4 000 vindkraftverk utspridd över hela landet. Varför ska vindkraften finnas i Norrland, Skåne och ute på Gotland men inte i havet utanför Stockholm?

Att stockholmare i sina dyra skärgårdsstugor inte ska kunna se vindkraft i horisonten är inte ett giltigt argument.

Vi behöver båda

Det är rent parodiskt att vi under en tid när vi ska stressa med att ställa om, hamnat i att ställa två fossilfria energialternativ mot varandra. Vindkraften och kärnkraftverk är att föredra framför olja och kol alla dagar i veckan, och det är fokus på att fasa ut de senare som fokus måste ligga.

Sveriges energimix av sol, vind och vatten och kärnkraft är det bästa som vi vet. Vi behöver både kärnkraft och vindkraft. Det vi inte behöver är vare sig moderat eller miljöpartistisk klimatpopulism.