En av valrörelsens mest uppmärksammade frågor handlar om vilka partier som är beredda att styra tillsammans med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är ett parti som skapades utifrån rasistiska ideal och antidemokratiska värderingar.

Ett parti vars företrädare gång på gång visar att samma värderingar fortfarande frodas på många håll inom partiet. Ett parti som i praktisk politik slår split och skapar konflikter mellan olika grupper i vårt land.

Ett skräckscenario

Nationellt har Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tydliggjort att Sverigedemokraterna ingår i deras regeringsunderlag. Med de senaste opinionsmätningarna i ryggen, där Sverigedemokraterna seglat upp som det största partiet i denna högerkoalition, får vi räkna med att statsministerkandidaten kan heta Jimmie Åkesson (SD). Ett skräckscenario för alla oss väljare som inte önskar ett auktoritärt och reaktionärt styre av Sverige.

Hotar värderingar

Det är inte svårt att se hur Sverigedemokraterna får styra politiken när det gäller migration, begränsningar i kulturens frihet och vurmande för auktoritära stater i vår omvärld, medan Moderaterna får styra ekonomisk politik med privatiseringar och försämrade trygghetssystem. Det skulle vara en mycket dålig politik för Stockholm och det skulle hota många av de värderingar som stockholmare ser som sina.

Vaga besked

Så vad gäller då i Stockholms stad? Beskeden från nuvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är vaga. Hon säger visserligen att det inte är aktuellt för henne att styra med Sverigedemokraterna i Stockholm, men samtidigt stöttar hon partilinjen nationellt. När samarbete med SD är godtagbart och till och med eftersträvansvärt i riksdagen, finns det något som säger att Moderaterna och Sverigedemokraterna inte skulle kunna inleda ett samarbete även i Stockholm?

"Öppen för samtal"

Ulf Kristersson (M) sa som nyvald partiledare år 2017 att han inte tänker samtala, förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna. Kristersson har tagit förintelseöverlevaren Hédi Fried i handen på samma sak. Med facit i hand vet vi nu att det bara var tomma ord.

När den dåvarande moderata partiledaren Anna Kinberg Batra (M) öppnade för samtal med SD var Anna König Jerlmyr en av hennes största påhejare. König Jerlmyr uttryckte då att hon var öppen för samtal även i Stockholm. Och avsaknaden av ett tydligt avståndstagande mot partilinjen i dag talar sitt tydliga språk. Det går inte att lita på Moderaterna i Stockholm i frågan om samarbete med SD.

Bör vara oroliga

Skulle valet till kommunfullmäktige i Stockholm falla sig så att det finns en majoritet för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bör väljarna vara mycket oroliga för att vi får ett högerkonservativt och auktoritärt styre i huvudstaden. Det kan dessvärre inte uteslutas.

Det finns ett tydligt alternativ för att garantera att Sverigedemokraterna inte får inflytande i Stockholm: Socialdemokraterna. Vi kommer inte att kompromissa och vi kommer inte sälja ut vår själ för att vinna makten med hjälp av högerpopulism.

https://www.mitti.se/debatt/replik-i-var-koalition-finns-ingen-plats-for-sd/repvia!FC1ZysHNsqLUn5kHr9SJbw/