I dag 5 maj är det den internationella barnmorskedagen och jag vill lyfta barnmorskornas arbetssituation.

I många år har det kommit larm efter larm om att förlossningsvården inte fungerar. Barnmorskor hinner inte göra sitt jobb: de springer mellan två eller tre som föder samtidigt, de hinner inte äta lunch eller ens gå på toaletten. Varje år när sommaren närmar sig är det kris i förlossningsvården för då ska barnmorskorna ta semester. Som att det kommer som en överraskning – i år också!

Förebygga skador

Det går inte att ha en fungerande verksamhet som är i ständig kris, det säger sig självt. Det måste finnas utrymme för att de anställda ska kunna ta semester och för att förebygga risken för skador för dem som föder.

Tänk om förlossning var som en fotbollsmatch. Tänk dig hur den gravida tillsammans med sin partner kommer till förlossningen, som fotbollslaget som kommer in på planen.

De har förberett sig, de har tränat, de har snackat taktik och de är beredda!

Vid planen står tränaren och sjukvårdspersonal. Tränaren stöttar, hejar på, påminner om spelstrategin och har full uppmärksamhet på allt som händer på planen.

Redo att rycka in

Den gravida kommer in i förlossningsrummet. Där vid deras sida finns barnmorskan och där finns också annan sjukvårdspersonal som är redo att snabbt rycka in om något skulle hända, om det behövs.

Ni ser likheterna? Eller hur?

Tänk dig att fotbollsmatchen fungerar som en förlossning. Vad skulle hända då?

Springa mellan olika matcher

Matchen kommer igång, men tränaren har ansvar för två andra matcher också och lämnar laget. Kommer tillbaka efter en stund för att se hur det går och märker att här har spelet nästan stannat av. Vad kan det bero på? Svårt att veta vad som hänt.

Tränaren springer mellan tre olika fotbollsmatcher och inser att de tre lagen har helt olika spelstil. Flera spelare har inte varit i Sverige så länge och kan inte svenska så bra men tolken är försenad. En spelare är döv och skulle behöva tolk, men det gick inte att få tag på en teckentolk med så kort varsel.

Hinner inte anpassa

Hur ska tränaren hinna ta reda på vad som passar bäst för varje lag och varje spelare? Hon skulle behöva ha tid för att ställa frågor om det och tid för att anpassa sitt arbetssätt. Tid att lyssna.

Men det hinns inte med, istället får sjukvårdarna springa ut på planen och för säkerhets skull ge spelarna något som gör att de kan springa lite fortare och se till att det snabbare blir mål, ungefär som att ge värkstimulerande dropp för att skynda på en förlossning. Trots att det finns en större risk för skador, men det viktiga är att matchen inte tar för lång tid!

Värderas lägre

Nej, så här skulle det aldrig gå till i en fotbollsmatch! Men varför låter vi det hända i förlossningsvården?

I dagens sjukvård prioriteras människor med livmoder lägre. Kvinnor värderas lägre och får mindre resurser i vården. Men det behöver inte vara så, det går att ändra på!

Handlar om prioritering

När Feministiskt initiativ blir invalda i Region Stockholm kommer vi att jobba för att födande och barnmorskor inte ska betala för förlossningsvården med trasiga kroppar och dåliga arbetsförhållanden.

Regionen har råd med en värdig förlossningsvård. Det handlar om prioritering. Det är viktigt hur vi välkomnar nya människor till livet. Feministiskt initiativ vill prioritera förlossningsvården högre: anställa fler barnmorskor, öppna fler förlossningsplatser och se till att det blir lugn och ro i förlossningsrummen.

Måste få mer inflytande

Med större respekt för kvinnor och barn från början lägger vi en bra grund för resten av livet.

Barnmorskorna måste få mer inflytande över hur vården organiseras. De måste få en fungerande arbetsmiljö.

De födande måste få stöd och vård utifrån sina behov.