Hej, ja du, jag vet vad du tänker men svaret är nej du får inte bläddra vidare. Vi är 53 ungdomar som tröttnat på att inte kunna påverka dagens vuxna. Det låter lite hårt men tänk efter, det närmaste vi kan komma är ofta att välja mat hemma eller önska oss en gunga på elevrådet. Men du som läser kan göra skillnad, här och nu.

Vi har ett projekt och vill gärna få hjälp att driva det. Dela budskapet eller lägg tidningen i grannens brevlåda när du läst klart den, allt räknas. 

Ångest och oro hemma

Många ungdomar i dagens samhälle har svårt att komma ut och njuta av livet. Ångest och oro är en vanlig känsla bland ungdomar när de sitter hemma och med alla de dåliga tankarna som svämmar över blir det inte direkt bättre. 

Hela sommaren har vi haft gratis SL-kort. Vi har haft möjlighet att träffa kompisar, gå runt på stan, upptäcka, utforska och så vidare. Vi har känt oss fria. Nu när skolan har börjat igen kostar det plötsligt pengar för oss ungdomar att åka kommunalt och vi förstår inte varför.

Behöver inte få skjuts

Det finns många fördelar med att ge ungdomar gratis SL-kort, t.ex är det mer miljövänligt att åka kollektivt och växthuseffekten minskas. Vi behöver inte heller få skjuts till skolan varje dag. Sverige blir helt enkelt ett grönare land.

Att åka kommunalt är betydligt mer miljövänligt än att åka bil eftersom i genomsnitt så släpper bilar ut 4-5 gånger mer koldioxid och andra växthusgaser än bussar. Eftersom många av våra bussar drivs av biogas så blir skillnaderna ännu större.

Katastrof för miljön

Dessutom får i snitt 80 personer plats på en buss och nästan 1200 personer får plats på ett tåg med fyra vagnar. Då kanske man tänker att det inte gör något att några få personer får bilskjuts till skolan.

Men egentligen är det var femte ungdom i Sverige som blir skjutsade till skolan. I Sverige finns det 600 000 ungdomar i åldern 10 - 14 år. Om en femtedel av dem får skjuts till skolan blir det 120 000 ungdomar varje dag. Det är katastrof för miljön.

Med föräldrarnas pengar

Dessutom tycker vi att det är väldigt fel att det är obligatoriskt att gå i skolan men ändå måste vi ta oss dit själva med våra egna (eller kanske oftast föräldrars) pengar. Om staten säger att vi måste gå i skolan ska det också vara lätt för oss att faktiskt komma dit.

Som det är nu får både miljön och individens plånbok lida. Alla ungdomar borde få möjligheten att kunna ta sig till olika platser utan att behöva oroa sig för pengar. Varför ska man bli stoppad från att se världen för att ens föräldrar inte har bra ekonomi?

Mentala ohälsan minskar

Varför ska man behöva sitta inne hela dagen för att man inte har pengar? Att låta barnens sociala trådar spinnas genom tillgång till kommunaltrafik för att åka till skolan, träffa vänner och åka till aktiviteter skulle minska den mentala ohälsan hos unga.

Det är bevisat att man mår bättre om man har möjlighet att komma ut och träffa andra. Dessutom finns det forskning på att personer som åker kollektivt rör sig fyra gånger mer än de som åker bil. Du som åker kollektivt förebygger då folksjukdomar såsom diabetes typ 2.

Bara fördelar

Vi tror dessutom att de som åker buss från en tidig ålder får in en rutin som de sedan kan ha nytta av när de blir äldre. Man vänjer sig att åka kollektivt vilket i längden är en stor vinst för miljön.

Det finns helt enkelt bara fördelar med att ungdomar åker kommunalt, för både miljön och hälsan. Alla ungdomar förtjänar dessutom samma förutsättningar. Så hjälp oss att sprida meddelandet om att frihet inte ska begränsas av föräldrarnas ekonomi. Hela planeten vinner på det.