Att vara femton år gammal borde vara som att glida på smör. Man går sista året i grundskolan och borde känna sig säker på sina kunskaper, man borde spendera tiden utanför skolan tillsammans med vänner och om nätterna borde man kunna sova utan oro för morgondagen.

Istället känner 48 procent av alla femtonåringar att de glider iväg, att de tappat kontrollen och att livet blivit för mycket. 

Ungas psykiska hälsa har aldrig varit så dålig som nu och skolstressen är en av de bidragande faktorerna. Man går sista året i grundskolan och har aldrig någonsin känt sig så stressad över att behöva prestera.

Aldrig andas ut

Man svarar kompisen att man inte kan ses även om den fick samma svar igår, och förra veckan. Man sitter uppe hela natten och går igenom morgondagens prov i huvudet ännu en gång. Man kan aldrig andas ut. Enligt Folkhälsomyndigheten har cirka 48 procent av alla femtonåringar inte orken att leva fullt ut. 

En femtonåring i dagens samhälle är allt en femtonåring inte ska vara. Stressen och pressen att alltid behöva bevisa något för allt och alla sliter oss i bitar. Att göra allt man kan men ändå inte räcka till. Att bedömas varje dag hela tiden.

Bra på att dölja

Folk som är äldre kan säga saker om hur det var värre förr när det fanns aga i skolan och att man behövde gå i skolan på lördagar. Eller att man behövde börja jobba när man var 15 år. Och det är ju svårt att argumentera mot.

Men forskning visar att dagens ungdomar mår allt sämre. Psykisk ohälsa är någonting som många är bra på att dölja, vilket leder till att det inte syns. Bryter man ett ben får man hjälp eftersom det tas på allvar. Så är det inte alltid när man är trasig inuti.

Hjälpen minskar

Stressen börjar när vi är små, men priset får vi betala senare. Att inte lyckas leder till dålig självkänsla och skam. Utan en gymnasieutbildning blir man begränsad på arbetsmarknaden. Kraven på unga har blivit allt högre.

Vi har ett betygssystem som gärna straffar ut oss och 13 nationella prov som särskilt ska beaktas i betygen. I snitt får 427 elever dela på en kurator i våra svenska skolor. Kraven ökar men hjälpen minskar.

Denna psykiska ohälsa måste tas på större allvar och de vuxna måste börja se och höra oss ungdomar mer. Hur många gånger ska vi behöva skrika på hjälp för att få er att förstå att det är allvar? Inte ens självmordsstatistiken som ökar hos ungdomar verkar få er att förstå!

Enkel lösning

Egentligen är lösningen väldigt enkel, men regeringen har fått det att se svårt ut. Måste vi verkligen göra 13 nationella prov som särskilt ska beaktas i betygen? Måste vi ha ett betygssystem som stänger ute så många från gymnasiet? Måste vi bedömas hela tiden? Är det rimligt att spara pengar på skolan?

#48procent är ett initiativ som vi har tagit fram för att lyfta problemen som tillkommer när ungdomar är stressade i skolan. Enligt Folkhälsomyndigheten upplever cirka 48 procent av alla ungdomar i årskurs 9 psykosomatiska besvär bland annat relaterade till skolan. Det här är ett stort problem som fortfarande kan bekämpas.

Ta ohälsan på allvar

Vi är framtiden, vi är de kommande statsministrarna, läkarna, psykologerna, lärarna, rektorerna och professorerna. Ni kan inte förstöra oss, förändringen måste ske inom snar framtid. Det är dags att ta den psykiska ohälsan hos oss unga på allvar.