När pandemin var som mest intensiv var det villor ”alla” ville ha. På senare tid har Hemnets analytiker Erik Holmberg sett en förflyttning i efterfrågan till lägenheter. I synnerhet i centrala lägen. 

Allra störst var skillnaden mellan utgångs- och slutpris på Södermalm, 21 procent. Tätt efter följde Gärdet och Kungsholmen med 17. Även i närliggande kommunerna Solna och Sundbyberg drevs priserna upp med rejäla15 procent.

– Det kan ses som en normalisering av marknaden då det är på denna typ av bostäder trycket brukar vara högst historiskt sett, säger Erik Holmberg.

https://www.mitti.se/bostad/ovanliga-prisokningen-pa-bostader-i-stockholm/repval!loFDZprmSifRe0vOlhCytg/

– När vi får många spekulanter per bostad tenderar priserna att öka mer i budgivningarna. Det är det vi sett nu när efterfrågan på lägenheter i centrala lägen ökat kraftigt i förhållande till utbudet. Trycket på marknaden i innerstan har varit högt även under pandemins mest intensiva fas men det är tydligt att det ökat ytterligare nu när pandemins mest intensiva fas är över.

När det gäller lägenheter i Stockholm är det nu ännu tydligare att det är det man kallar säljarnas marknad. Varje bostad har många intressenter, vilket leder till både mer intensiva budgivningar och kortare försäljningstider.

– Som säljare kan det vara bra att ha med sig att, högst pris får man generellt efter att bostaden legat till salu ungefär elva, tolv dagar, då har budgivningen ofta avslutats och bostaden har då fått ett marknadspris. Annars kan det vara lockande att vilja sälja tidigare under processen i en så här pass het marknad, men det ger generellt ett lägre slutpris, säger Erik Holmberg.

https://www.mitti.se/nyheter/pizzavalvet-gor-comeback-som-inredningsdetalj/repuli!izVt2oah1qTeUj6ZKNoNVg/