TAKDUSCH. Förutom att hänga och njuta av utsikten kan man även duscha och tvätta sig på taket. Foto: General Architectur

Här byggs Sveriges första penthouse i trä

Stockholms, och Sveriges, första klimatsmarta penthouse i massivträ håller just nu på att byggas i Hagastaden. Men prislappen är ännu okänd.

  • Publicerad 10:01, 4 sep 2021

Paradvåningen återfinns högst upp på ett av de fyra så kallade Cederhusen i Hagastaden.

Bostadsprojektet består av fyra byggnader med totalt 234 lägenheter, fördelade på två kvarter, och är byggda i massivt trä. När allt är klart kommer det att vara ett av de största trähusprojekten i storstadsmiljö som byggts i världen.

Juvelen i den stora kronan återfinns högst upp i ett av husen: Ett penthouse på dryga 200 kvadratmeter med 85 kvadratmeter takterass vilket ger en ”villakänsla i himlen”, med en 360 graders vy ut över Vasastan.

Vad sägs om en våning för 53 miljoner

Det tar inte slut där. Bostaden innehåller även 12 franska balkonger, åtta rum, tre badrum, en walk in closet samt en liten trädgård med utekök, solstolar och utedusch på terrassen.

– När vi ritade huset och penthouset så skapade vi byggnaden av vad som ska bli en ny klassiker med rätt materialval. Därför blev det stort fokus på kvalitativa detaljer som gedigna trämaterial och sten som ska hålla med tiden, säger Josef Eder, arkitekt på General Architecture, i ett pressmeddelande.

Okänt pris

Bostadsbolaget Folkhem har valt att ännu inte gå ut med priset på penthouset kommer landa på. Detta görs först i samband med att objektet läggs ut till försäljning.

Första inflytt i Cederhusen är planerad till februari 2022.

14 kvadratmeter för 2.8 miljoner