Potenital. Gamla Elverket i Sundbyberg. Foto: Stefan Källstigen

Förslag från invånare: Köp tillbaka Elverket!

Köp tillbaka Elverket och döp om det till Hantverket. Det uppmanar en Sundbybergsbo staden att göra. Nuvarande ägare funderar fortfarande på vad huset kan användas till.

  • Publicerad 01:15, 25 mar 2021

Efter ett ­sådant köp borde staden fylla byggnaden med ­roliga aktiviteter.

Byggnaden på Hamngatan ägs sedan 2013 av byggföretaget Järntorget som har byggt bostäder intill.

Tanken var att även bygga lägenheter i huset, men så blev det inte.

Fredrik Arpe, vd för Järntorget, skriver i ett mejl till Mitt i: ”Det stämmer att vi tidigare hade för avsikt att utveckla bostäder i Elverket, som ju verkligen är en fantastisk byggnad. Med hänsyn till dagens krav på utformning av bostäder, bland annat avseende dagsljus, tillgänglighet och så vidare, visade det sig dock att byggnaden inte lämpar sig för just bostäder.”

Förråd och lager

Järntorget använde byggnaden som etablering under tiden man byggde nya lägenheter intill. Därefter har man hyrt ut delar som förråd och lager i väntan på beslut om vad som ska hända.

Företaget har sedan tidigare fått ett planbesked från staden, tillsammans har de inlett ett arbete för att ändra detaljplanen. Avsikten är att få till ett bredare användningsområde för huset.

”Vi tycker att det vore positivt om byggnaden får nytt liv. Det är dock ännu för tidigt att säga vad den kan användas till”, skriver Fredrik Arpe.

Roliga aktiviteter

En Sundbybergsbo har uppmanat kommunen att ­undersöka om det går att köpa tillbaka huset. Sundby­bergsbon tycker att staden ska fylla byggnaden med ­roliga aktiviteter – och kanske döpa om det till ”Hantverket”.

Företag och föreningar har också hört av sig med idéer om att huset ska erbjuda utbildningsverksamhet, servering, kultur, gym eller friskvård.

På frågan om det kan bli aktuellt att sälja tillbaka ­Elverket till Sundbybergs stad svarar vd:n:

”Det kan bli aktuellt för oss att bygga om och låta ­Elverket långsiktigt ägas inom koncernen. Men det kan också bli aktuellt att sälja fastigheten, antingen innan den byggs om eller när den är färdigställd. Vi har inte fattat något beslut ännu och därför kan vi inte heller ge några kommentarer om vem eller vilka som skulle kunna vara aktuella som köpare”.

suns Foto: Stefan Källstigen

Blev förråd

1908 stod elkraftverket klart inom det som i dag kallas kvarteret Förrådet.

1966 försvann verksamheten från huset och flyttade till ett nytt elverk vid Bällstaåns strand.

Mellan 1966 och 2013 använde kommunen huset som förråd, verkstad och kontor.

2013 köpte Järntorget byggnaden av staden. Även Järntorget har använt huset som förråd.

Källa: Sundbybergs stad/Dagens Nyheter

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04