Potenital. Gamla Elverket i Sundbyberg. Foto: Stefan Källstigen

Förslag från invånare: Köp tillbaka Elverket!

Köp tillbaka Elverket och döp om det till Hantverket. Det uppmanar en Sundbybergsbo staden att göra. Nuvarande ägare funderar fortfarande på vad huset kan användas till.

  • Publicerad 01:15, 25 mar 2021

Efter ett ­sådant köp borde staden fylla byggnaden med ­roliga aktiviteter.

Byggnaden på Hamngatan ägs sedan 2013 av byggföretaget Järntorget som har byggt bostäder intill.

Tanken var att även bygga lägenheter i huset, men så blev det inte.

Fredrik Arpe, vd för Järntorget, skriver i ett mejl till Mitt i: ”Det stämmer att vi tidigare hade för avsikt att utveckla bostäder i Elverket, som ju verkligen är en fantastisk byggnad. Med hänsyn till dagens krav på utformning av bostäder, bland annat avseende dagsljus, tillgänglighet och så vidare, visade det sig dock att byggnaden inte lämpar sig för just bostäder.”

Förråd och lager

Järntorget använde byggnaden som etablering under tiden man byggde nya lägenheter intill. Därefter har man hyrt ut delar som förråd och lager i väntan på beslut om vad som ska hända.

Företaget har sedan tidigare fått ett planbesked från staden, tillsammans har de inlett ett arbete för att ändra detaljplanen. Avsikten är att få till ett bredare användningsområde för huset.

”Vi tycker att det vore positivt om byggnaden får nytt liv. Det är dock ännu för tidigt att säga vad den kan användas till”, skriver Fredrik Arpe.

Roliga aktiviteter

En Sundbybergsbo har uppmanat kommunen att ­undersöka om det går att köpa tillbaka huset. Sundby­bergsbon tycker att staden ska fylla byggnaden med ­roliga aktiviteter – och kanske döpa om det till ”Hantverket”.

Företag och föreningar har också hört av sig med idéer om att huset ska erbjuda utbildningsverksamhet, servering, kultur, gym eller friskvård.

På frågan om det kan bli aktuellt att sälja tillbaka ­Elverket till Sundbybergs stad svarar vd:n:

”Det kan bli aktuellt för oss att bygga om och låta ­Elverket långsiktigt ägas inom koncernen. Men det kan också bli aktuellt att sälja fastigheten, antingen innan den byggs om eller när den är färdigställd. Vi har inte fattat något beslut ännu och därför kan vi inte heller ge några kommentarer om vem eller vilka som skulle kunna vara aktuella som köpare”.

suns Foto: Stefan Källstigen

Blev förråd

1908 stod elkraftverket klart inom det som i dag kallas kvarteret Förrådet.

1966 försvann verksamheten från huset och flyttade till ett nytt elverk vid Bällstaåns strand.

Mellan 1966 och 2013 använde kommunen huset som förråd, verkstad och kontor.

2013 köpte Järntorget byggnaden av staden. Även Järntorget har använt huset som förråd.

Källa: Sundbybergs stad/Dagens Nyheter

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24