Klagomål. Polisens tips om man blir störd av hög musik är att anmäla det. Ju fler som gör det, desto större chans till åtgärd. Foto: Läsarbild

Ravefester på berget stör grannar på Rindö

För andra gången har ungdomar samlats för att dansa, festa och mysa på en bergstopp på Rindö. Grannar tycker inte lika mycket om musiken som dunkat ut på hög volym – i nästan ett dygn.

  • Publicerad 14:11, 5 jul 2021

Kommunen kontaktade Folkhälsomyndigheten.

– Man hör sorlet och musiken – det är jättehögt och pågår ett helt dygn. Och de har sån där technomusik på fruktansvärt hög volym, säger en granne på Skarpö som önskar vara anonym.

Förberedelserna för helgens fest, 19–20 juni, tros ha pågått åtminstone ett par dagar. Bilder tagna efter festen visar att det är gott om saker som släpats upp på det som kallas 12:e batteriet vid Rindö redutt, bergsklacken invid Skarpövägen på Rindö.

– Ja, det är mycket företagsamt. De klättrar upp, och drar elkabel tvärs över vägen, säger grannen.

Här över Skarpövägen ska arrangörerna dragit en slang, eller som en del uppfattat: en elledning, upp till berget. Foto: Läsarbild

Andra grannar menar att det inte var en elkabel utan en slang för att pumpa upp vatten till två portabla pooler som ställts upp på festområdet.

Pågick i ett dygn

Helgens ravefest började på lördagseftermiddagen och slutade inte förrän vid 10.30 tiden på söndagen. Två veckor tidigare, 5-6 juni, var det också ravefest på samma ställe. Då trodde många att det var en engångsföreteelse. Den här gången var både kommunen och polisen varskodda om vad som var på gång, men valde att inte ingripa.

Partyplats. Arrangörerna prickade in en av sommarens varmaste helger för festen. Foto: Läsarbild

– Kommunen kontaktade Folkhälsomyndigheten om vistelseförbud. Men de rekommenderade inte att ha det eftersom det innebär en stor inskränkning i den personliga friheten, säger Emilie Halvarsson, kommunpolis i Vaxholm.

Två dagar innan festen la kommunen också ut ett meddelande till allmänheten på sin webbsajt om vad som var på gång: att det handlade om ett icke tillståndsgivet arrangemang som kunde locka många tillresande ungdomar. Man bad också vuxna Vaxholmsbor att röra sig extra i Vaxholm och på Rindö för att stärka tryggheten för ungdomar som vistas i kommunen.

Festplats. Efter festen fanns många saker kvar på berget. Foto: Läsarbild

– Sedan är det ju olyckligt om det är mycket nedskräpning och varit högljutt. Vi gör vad vi kan mot festerna – men det har varit ett högt tryck med andra prioriterade jobb, säger Emilie Halvarsson.

På sociala medier framgår att arrangörerna städat efter sig dagarna efter festen, men om alla spår är borta är oklart.

Utekissare får sällskap av musikmarodörer

23 juni beslutade Riksåklagaren att polisen får bötfälla personer som spelar hög och störande musik, eller kör vattenskoter så att det stör.

Böterna blir 1 000 kronor respektive 1 500 kronor.

Nyordningen gäller från den 1 juli.

Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende bara kunnat ges till den som urinerar offentligt.

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa merVisa mindre

Utsikt. Utsikten från partyplatsens pool är det inget fel på. Foto: Läsarbild