Bryggare. Jessica Heidrich och Magnus Karperyd driver Vaxholms bryggeri på Rindö. Foto: Stefan Källstigen

Här är paret som jagar det perfekta ölet

Magnus och Jessica ville göra öl tillsammans och fann ett "nyckelfärdigt" bryggeri på Rindö – Waxholms bryggeri. Nu lever de drömmen, brygger klassiskt och experimentellt och verksamheten växer, trots coronan.

  • Publicerad 10:11, 12 nov 2020

Jessica Heidrich är verkligen ingen nybörjare. Hon är utbildad mikrobiolog och forskare, och började brygga öl redan i studentkorridoren.

Sedan dess har det blivit flera guld i öl-SM och hon har jobbat som bryggmästare i Stockholm.

Men när sambon Magnus Karperyd tjatade på att hon skulle starta eget tvekade hon länge.

– Då sa jag "vi hoppar tillsammans". Vi gjorde en affärsplan, räknade ut hur mycket vi behövde producera och sa upp oss från våra jobb, berättar Magnus.

Jessica Heidrich började brygga öl när hon pluggade, i sin studentkorridor. Foto: Stefan Källstigen

Det perfekta bryggeriet för deras behov visade sig redan finnas – Waxholms bryggeri på Rindö. Där hade ägaren bryggt sedan 2015, men bestämt sig för att sälja efter bara två år.

– Det var väldigt nära det vi ville ha, och nyckelfärdigt, säger Magnus. Så vi köpte hela företaget.

Humlen ger ölet beska och finns i en massa varianter. Foto: Stefan Källstigen

Jessica och Magnus har fortsatt att brygga de mer klassiska öltyper som Waxholms bryggeri haft, behållit de traditionella etiketterna, slipat på recepten och lagt till några sorter. Men vid sidan om har de även sitt märke Hop Notch som är mer experimentellt.

Hur kommer man på ett nytt öl?

– Det kan vara att man känner en doft, eller så kommer man på att det här skulle vara gott till det eller det. Eller så hör man ett ord som skulle vara ett perfekt namn på ett öl, säger Jessica.

– Jag har alltid älskat det som är livets goda.

Magnus Karperyd sköter bland annat företagets bokföring och leveranser. Foto: Stefan Källstigen

Coronan då?

Magnus berättar att 2020 var tänkt som året då de på allvar skulle börja sälja sitt öl till restauranger. Sedan kom pandemin.

– Det påverkade extremt mycket. Då dog restaurangförsäljningen. Allt vältes över ända, säger han.

– Men folk vill ju dricka öl även i sjukdomstider så i stället ökade försäljningen på Systembolaget.

Har det kompenserat tappet till krogarna?

– Ja, men det var ett litet gupp.

Som det ser ut nu hoppas de sälja 80 000 liter öl i år, jämfört med 60 000 året innan.

– Det går bra. Åt rätt håll absolut, säger Jessica.

Trots coronan går det bra för bryggeriet – när krogförsäljningen gick ner gick försäljningen på Systembolaget upp. Foto: Stefan Källstigen

Nyheter i mikrobryggeriet är att de precis skaffat en egen tapplina för att tappa ölet på burk och flaska. Tidigare fick de hyra in en ambulerande förpackningsmaskin när det varit dags.

– Det är den första svenskbyggda och en stor grej för oss. Jag tror vi kommer att kunna brygga och tappa mer med en egen lina, säger Magnus.

Snart flyttar paret också till Rindö och blir Vaxholmsbor på riktigt. Jessica ångrar inte att hon lät sig övertalas att starta eget.

– Det är framför allt att vi gör det tillsammans. Jag hade ångrat mig om jag inte tagit steget.

Jessica och Magnus brygger både klassiskt och mer modernt och experimentellt öl. Foto: Stefan Källstigen

Bryggeri i gammal biograf

•Bryggeriet är inrymt i en gammal biograflokal vid Rindö hamn.

•Jessica Heidrich har vunnit SM-guld i hembryggd öl fyra gånger och det skandinaviska mästerskapet tre gånger.

•Magnus Karperyd var tidigare systemutvecklare och sköter bryggeriets bokföring, leveranser, kontakter med myndigheter och sociala medier.

•Jessica var fram till 2017 headbrewer på S:t Eriks bryggeri i Stockholm.

Visa merVisa mindre