Jessica Heidrich är verkligen ingen nybörjare. Hon är utbildad mikrobiolog och forskare, och började brygga öl redan i studentkorridoren.

Sedan dess har det blivit flera guld i öl-SM och hon har jobbat som bryggmästare i Stockholm.

Men när sambon Magnus Karperyd tjatade på att hon skulle starta eget tvekade hon länge.

– Då sa jag "vi hoppar tillsammans". Vi gjorde en affärsplan, räknade ut hur mycket vi behövde producera och sa upp oss från våra jobb, berättar Magnus.

Det perfekta bryggeriet för deras behov visade sig redan finnas – Waxholms bryggeri på Rindö. Där hade ägaren bryggt sedan 2015, men bestämt sig för att sälja efter bara två år.

– Det var väldigt nära det vi ville ha, och nyckelfärdigt, säger Magnus. Så vi köpte hela företaget.

Jessica och Magnus har fortsatt att brygga de mer klassiska öltyper som Waxholms bryggeri haft, behållit de traditionella etiketterna, slipat på recepten och lagt till några sorter. Men vid sidan om har de även sitt märke Hop Notch som är mer experimentellt.

Hur kommer man på ett nytt öl?

– Det kan vara att man känner en doft, eller så kommer man på att det här skulle vara gott till det eller det. Eller så hör man ett ord som skulle vara ett perfekt namn på ett öl, säger Jessica.

– Jag har alltid älskat det som är livets goda.

Coronan då?

Magnus berättar att 2020 var tänkt som året då de på allvar skulle börja sälja sitt öl till restauranger. Sedan kom pandemin.

– Det påverkade extremt mycket. Då dog restaurangförsäljningen. Allt vältes över ända, säger han.

– Men folk vill ju dricka öl även i sjukdomstider så i stället ökade försäljningen på Systembolaget.

Har det kompenserat tappet till krogarna?

– Ja, men det var ett litet gupp.

Som det ser ut nu hoppas de sälja 80 000 liter öl i år, jämfört med 60 000 året innan.

– Det går bra. Åt rätt håll absolut, säger Jessica.

Nyheter i mikrobryggeriet är att de precis skaffat en egen tapplina för att tappa ölet på burk och flaska. Tidigare fick de hyra in en ambulerande förpackningsmaskin när det varit dags.

– Det är den första svenskbyggda och en stor grej för oss. Jag tror vi kommer att kunna brygga och tappa mer med en egen lina, säger Magnus.

Snart flyttar paret också till Rindö och blir Vaxholmsbor på riktigt. Jessica ångrar inte att hon lät sig övertalas att starta eget.

– Det är framför allt att vi gör det tillsammans. Jag hade ångrat mig om jag inte tagit steget.