Kontrar. Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) tycker att statsminister Stefan Löfvens (S) kritik mot skattesänkningar under pandemin är ett sätt skylla ifrån sig egna misstag. Foto: Pekka Pääkkö och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Gerdaus kontring: jämför Löfven med Trump

Stärk äldreomsorgen i stället för att sänka skatten under pandemin uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) Nacka och andra kommuner. Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) kontrar. ”Han borde titta sig själv i spegeln i stället. Där finns svaret.”

  • Publicerad 21:30, 13 jan 2021

Stefan Löfven kritiserade på onsdagen Nacka och andra kommuner som sänkt skatten under pandemin. Pengarna borde i stället satsas på äldreomsorgen, tycker statsministern.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) slår ifrån sig kritiken. Han håller fast vid att skattesänkningen behövs för att få fart på tillväxten.

”Väldigt magstarkt”

Han betonar också att Alliansen 2021 avsätter 886 miljoner kronor till äldrenämnden 2021, en ökning med 56 miljoner jämfört med fjolåret.

– Det är väldigt magstarkt av statsministern att låta påskina att det är den skattesänkning som vi och några kommuner till genomför 2021 som orsakat nästan 10 000 döda i corona i Sverige år 2020. Han borde titta sig själv i spegeln i stället. Där finns svaret.  

Jämför Löfven med Trump

Mats Gerdau tycker att Stefan Löfven och regeringen varit sena med att vidta åtgärder under hela pandemin. Främst kring äldreboendena.

– Dålig på att säkra skyddsmaterial. Dålig på smittskyddsåtgärder. Vi införde besöksstopp på äldreboendena 16 mars i Nacka, trots att man egentligen nog inte fick det. Regeringen införde ett nationellt besöksstopp först i början av april.

Han tycker att Stefan Löfven skyller ifrån sig.

– I somras verkade han ha tagit semester i stället för att förbereda sig för en andra våg och säkra upp mer vaccin och en träffsäkrare pandemilag, vilket andra länder gjort. Nu verkar han mest upptagen med att ordna vaccinköerna, inte att bli av med kön. Och nu står vi här med den största påfrestningen i modern tid i Sverige – och det är vårt fel?! Jag tror inte att Trump kunde gjort ett bättre försök till bortförklaring.