I slutet av 50-talet fanns det en grupp kompisar bosattai Fannaområdet, i huvudsak på Ekenkällsgatan, som gillade­ att sparka boll. Och gärna mot andra löst sammansatta fotbollsgäng

– De andra pojkarna visste nog inte om att de speladei Fanna bollklubb. Att klubben senare skulle heta så, fanns bara i mitt eget huvud, säger Krister ”Kulan” Kullander som 11-åring var den som sammanförde de fotbollstokiga barnen på gatan.

1961 fylldes gårdslaget på av spelare från Kristers skolklass. Däribland Sonny Ljung.

– Vi grävde i hans pappas potatisland och för det fick vi pengar så att vi kunde köpa sex tröjor, numrerade 2 till 7 för utespelarna. Och sju par byxor.

– På den tiden började man inte spela i klubbar förr­än man var drygt fjorton år.

Blivande landslagsman

Det var både Krister, Sonny och de andra spelarna i laget med råge. Men de gick inte med i något lag. De hade ju redan ett. I stället tog de kontakt med andra kvarterslagi stan.

Sådana fanns det gott om i Enköping i början av 60-talet. Bland andra Roms IF, Herrgården och Explorer från Långgatan förklarar Krister.

– Vi mötte Murgårdarnas SK också. Som då hade den blivande landslagsmannen Conny Granqvist i laget.

1962 köpte laget fyra tröjor­ och fyra byxor till för att kunna börja spela elvamanna-fotboll.

– Då började vi ta kontakt med de riktiga klubbarna runt omkring Enköping. Vi spelade första elvamannamatchen mot Teda IF:s pojklag. Matchen spelades på deras plan som låg ute vid kvarnen i Svinnegarn, säger Krister och påpekar att de cyklade till alla matcher,i ur och skur.

Sture från posten

Och så en kväll på Ekenkällsgatan 9, där Krister bodde tillsammans med sin pappa, bestämde sig han och Sonny för att göra kvarterslaget till en riktig klubb.

– Pappa satt och solade på balkongen när vi hade vårt första ”möte” kommer jag ihåg. Vi sprang ut och frågade honom i ett om hur man gör med paragrafer och sådant, berättar Krister som blev utsedd till ordförande.

Sonny Ljung blev sekreterare och en annan kompis, Anders Bergman, blev kassör. Samma år värvades Sture Gustafsson från posten, som sedan skulle bli en av klubbens verkliga profiler.

Fanna BK bildat

Den 23 augusti 1962 kom det efterlängtade svaret från Riksidrottsförbundet. Fanna Bollklubb var bildat.

– Det var stort naturligtvis, men samtidigt var det något som växte fram med tiden och kom sig helt naturligt på något vis. Åtminstone var det så för mig, berättar Krister.

Även om Fanna BK nu var en riktig förening återstod det en hel del pappersarbete innan de fick börja spela fotbollsmatcher.

Det behövdes godkännanden av både Upplands Idrottsförbund, Svenska fotbollförbundet och Upplands fotbollsförbund innan klubben fick spela sin första fotbollsmatch.

Och det skulle de få – som juniorlag 1963. I vita tröjor, röda byxor och röda strumpor med vit bord, mötte Fanna Litslena IF i sin första seriematch på Enavallen.

Färgen på dräkterna hade Fanna knyckt rakt av från IS Halmias allsvenska lag.

– Sonny och jag tyckte att de hade tjusigast dräkter.

I dag spelar Fanna i vit/svarta dräkter?

– Jag har alltid gillat Newcastle, säger han och skrattar.