Insektsutställning. Det finns möjlighet att gå en tipspromenad och även prova på att göra egna insekter. Foto: Johan Enocson

Nya utställningar invigs på Stallbacken i helgen

Den 15–16 januari inleder Stallbacken kultur utställningsåret 2022 med två nya utställningar i vitt skilda genrer.

  • Publicerad 07:40, 15 jan 2022

Vi kommer att ha stenkoll på hur många vi har i huset.

– Det är så roligt att vi trots restriktioner kan erbjuda kultur till Sollentunaborna! säger Birgit Lindholm, kultur- och fritidskontorets enhetschef för allmänkultur.

På lördag , den 15 januari, invigs ”Ett stycke tid” med akvarell, teckning, fotografi och skulptur av Tomas Nordberg i Konsthallen.

Och på söndag, den 16 januari, är det dags för invigning av ”Jättesmåkryp” i Galleriet där Urban Wahlstedt visar insektsmodeller.

"Oväntat tema"

Det handlar om två mycket olika utställningar, berättar Birgit Lindholm.

– Thomas Nordberg har väldigt olika utryck, de bygger mycket på modellteckningar men kan ändå vara abstrakta. Insekterna är å andra sidan så konkret det kan bli, säger hon.

Urban Wahlstedt är dockmakare och scenograf men har också ett brinnande intresse för insekter, och han kan använda sina rörliga modeller i tjugo gångers förstoring för att berätta väldigt målande om insekterna.

– Vi vill bredda vår målgrupp och då tänkte vi att det här är ett perfekt och lite oväntat tema i konsthallen. Utställningen kan nog locka natur- och insektsintresserade och inte minst barn – de älskar modellerna. Och jag lovar att även den som inte är så intresserad också blir biten, och kanske kan ta itu med eventuella fobier, säger Birgit Lindholm.

Färre inne samtidigt

Restriktionerna på grund av pandemin gör att det blir begränsningar i hur många besökare som kan komma in åt gången.

– Vi kommer att ha stenkoll på hur många vi har i huset och i varje rum, säger Birgit Lindholm.

Det blir också mindre visningsverksamhet, åtminstone i början av utställningsperioderna.

– Men på söndag kommer Urban Wahlstedt att göra två små exklusiva shower, med 15 besökare åt gången, där han ska berätta om humlor, säger Birgit Lindholm.

Två utställningar

”Ett stycke tid” med akvarell, teckning, fotografi och skulptur av Tomas Nordberg visas i Konsthallen, Stallbacken kultur, på Edsvik. Vernissage den 15 januari klockan 12. Pågår till den 6 mars.

”Jättesmåkryp” med insektmodeller av Urban Wahlstedt visas på Galleriet, Stallbacken kultur, på Edsvik. 16 januari–13 mars. Invigs den 16 januari med två popupärvetenskaplig shower, klockan 12.45 och 13.45.

Öppettiderna är lördagar och söndagar klockan 11–16, och det är fri entré.

Maxantalet samtidiga besökare är 24 i Konsthallen och 9 i Galleriet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Man till sjukhus – gick igenom isen

Nyheter Räddningstjänsten uppmanar om att vara försiktig Räddningstjänsten fick rycka ut efter att en man gick genom isen på Edsviken. "Var extremt försiktig".onsdag 19/1 14:22

Älgen i Edsviken nere för räkning

Nyheter Vinterstormen fällde skogens konung igen Efter drygt ett och ett halvt år på sin post, på grundet utanför strandpromenaden i Tegelhagen, har plåtälgen i Edsviken ännu en gång fallit offer för en vinterstorm.onsdag 19/1 12:20