Den 7 december är det musikfest i Brännkyrka kyrka i Örby slott. En orkester med barockmusiker är på plats för att framföra J.S. Bachs Juloratorium, tillsammans med Brännkyrka motettkör och en rad solister.

Fantastiskt roligt, tycker kyrkomusikern Robert Zelizi, som ska leda konserten.

– Jag har längtat efter att få sätta upp Bachs juloratorium i många år i Brännkyrka församling. Det är ett väldigt fint verk, säger han.

Konserten ligger tidigt i december. Det var svårt att få tag i lediga barockmusiker senare – julmånaden är högsäsong för dem. De ska spela bland annat viola, cello, barocktrumpet, puka, orgel, flöjt och kontrabas.

– Det är fri entré. Vi har det som policy även när det gäller populära verk. Det handlar om jämlikhet. Men man ska boka sin biljett ändå, via Billeto, säger Robert Zelizi.

Julkonsert ges senare

Tidigare år har det inte funnits tid för Bachs juloratorium i Brännkyrka församling. De populära julkonserterna har tagit Motettkörens tid i anspråk i december. Nu ger man i stället en julkonsert den 6 januari, på trettondagen. På så vis får julmusikälskare chansen att både höra Bachs juloratorium och klassiska och populära julsånger.

I Brännkyrka kyrka sätter man upp halva Bachs juloratorium, under cirka 1,5 timmar. Den som vill höra hela verket kan göra det i Uppenbarelsekyrkan, i Hägerstens församling, för 150 kronor. Här blir det en tre timmar lång konsert den 16 december, med paus för julmacka och julmust.

Tidstypiska instrument

Juloratoriet ges för andra året i följd, trots att församlingen normalt sätter upp den vartannat år.

– Förra året var jag ny sedan ett år och lade ner mycket tid på att lära mig allt. Då känns det roligt att sätta upp verket i år igen. Förra året satte vi dessutom bara upp delar av det, så det är fint att kören nu får sjunga hela, säger dirigenten Oskar Timm.

Precis som förra året sjunger Hägerstens kammarkör och solister, medan Ann Wallströms barockorkester spelar på tidstypiska instrument som viola, kontrabas, fagotter, oboer, barockfioler och pukor.

"Makalös inledning"

Att arbeta med juloratoriet är "otroligt stimulerande" eftersom det alltid finns något nytt att upptäcka, tycker Oskar Timm.

– Inledningsstycket är också helt makalöst, som ett fyrverkeri sätter det i gång innan kören kommer in. Dessa pampiga satser varvas också av vackra soloarior och verket ger en inblick i hur julberättelsen gestaltades på Bachs tid, säger han.