– Välkommen!

Hamam Hamou möter mig med ett stort leende. Han har precis kommit tillbaka från marknaden i Årsta där han köpt färsk frukt för dagen. Det är hans tredje vecka sedan öppningen av kaféet Maestro Waffles på Pyrolavägen i Skärsätra. Här kan man stanna till för en våffla, en milkshake, glass och en kopp kaffe. Men Hamam har ännu större planer än så.

– Jag vill att det här ska bli det bästa kaféet på Lidingö, säger han.

Vid sidan av kaféverksamheten jobbar Hamam på Foodora.

Vid sidan av kaféverksamheten jobbar Hamam på Foodora.

Angie Gray

Funnits i 70 år

Det var Hamams pappa som startade upp Maestro Waffles hemma i Syrien. Han började med att sälja smoothies och olika sorters frukt, men kom efterhand på idén att blanda frukten med mjölk och grädde.

– På den tiden fanns inga milkshakes. Pappa var den första som började blanda färsk mjölk med frukten, istället för att slänga det som blev över. Folk älskade det och verksamheten växte snabbt under kort tid. Jag fick rycka in och hjälpa till när det behövdes, säger han.

2015 kom Hamam till Sverige med sin familj på flykt från kriget i Syrien. Han startade upp Maestro Waffles i gallerian i Upplands Väsby 2021, men kunde bara ha kaféet öppet fram till sju på kvällen. I sin lokal på Lidingö kan han ha öppet senare – från fyra på eftermiddagen ända fram till tio på kvällen.

– Jag vill att mina kunder ska kunna komma hit efter middagen, till en varm plats där de kan äta sin efterrätt i lugn och ro, säger han.

Hamams pappa var den första som blandade mjölk och grädde med frukten.

Hamams pappa var den första som blandade mjölk och grädde med frukten.

Angie Gray

Vill driva det på heltid

Just nu jobbar Hamam åt Foodora innan han beger sig till kaféet för att jobba fram till kvällen. I framtiden vill han ägna all sin tid åt kaféet och erbjuda Lidingöborna ännu mer än fika.

– Jag jobbar hårt och vill att kaféet ska lyckas. I framtiden vill jag också kunna erbjuda frukost av hög kvalité. Jag har fått så många möjligheter här i Sverige och känner att jag vill ge något tillbaka. Allt jag gör här kommer från mitt hjärta, säger han.

Vilken är din favoritvåffla?

– En våffla med något jag kallar för orientalisk sallad. Jag värmer upp färsk mjölk under en väldigt lång tid, tills den får en underbar konsistens. Serveras med färska bär. Det är något som alla måste testa!