Det började med en engagerad busschaufför på linje 144. När han närmade sig Långsjön klafsade det under däcken när mängder av grodor plattades till. Outhärdligt tyckte han. Han började stanna bussen, kliva av och plocka undan de små djuren från vägbanan.

– Sedan höll han ett föredrag om grodorna ihop med Naturskyddsföreningen här i Älvsjö. Jag och min fru var där och lyssnade. Vi tänkte att vi ville göra något och startade Rädda Långsjöns grodor, berättar Roland Berndt.

Nu har han drivit den ideella föreningen i 20 år. Under de åren har han fått mängder av Älvsjöbor att gå ut och rädda grodor, när de vandrar från Älvsjöskogen ner till Långsjön och till dammar för att leka under tidig vår.

Tillsammans har Älvsjöborna plockat bort tusentals grodor från trafikerade gator, utrustade med hinkar, mjuka plasthandskar och spadar.

– Men hundratals grodor dör ändå varje år. Nu när föreningen fyller 20 år passar jag på att skapa uppmärksamhet kring den genom en kurskväll, säger Roland Berndt.

Grodor leker i Älvsjö naturreservat

Grodor leker i Älvsjö naturreservat

Miljöförvaltningen, Stockholms stad

Alla får diplom

Den kostnadsfria grodräddarkursen äger rum på Älvsjö medborgarkontor den 5 mars klockan 18–20. Där lär Roland Berndt ut konsten att rädda grodor och delar ut ett räddningskit till varje deltagare, liksom kvällsfika.

På plats är också Oliver Karlöf, fiskebiolog vid idrottsförvaltningen. Han ska berätta om grodornas betydelse för den biologiska mångfalden och om deras utsatta situation. Otaliga grodor mosas varje år på vägar runt om i Sverige. Dessutom påverkas de av klimatförändringarna.

– Framför allt är det på Myrvägen men också på delar av Långsjövägen som hundratals grodor dödas varje år. Men tyvärr har grodorna blivit färre de senaste åren. Det har varit varmt och kallt om vartannat och det påverkar dem. I smådammarna har romläggningen torkat ut, säger Roland Berndt.

Lämnar gärna över

Efter 20 år som grodornas mästerräddare i Älvsjö lämnar Roland Berndt nu gärna över ansvaret för föreningen till någon annan.

– Jag fortsätter gärna att gå ut och rädda grodor men det är dags att någon annan tar över organiseringen, säger han.