Under nyårshelgen ringde det på dörren hos en äldre person i Bredäng. Utanför stod en person som utgav sig från att vara från Postnord. Hen skulle leverera ett paket – men bara om åldringen först betalade.

– Personen lämnade ifrån sig både bankkort och pinkod och blev sedan bestulen, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmens lokalpolisområde.

Åldringen var inte ensam om att bli svindlad under nyår. Under helgen anmäldes fem fall av bedrägerier lokalpolisområdet där Skärholmens stadsdel och Hägersten-Liljeholmen ingår.

Tillvägagångssätten var skiftande. En person i Hägersten fick påhälsning av en bedragare som sa sig vara från Svea inkasso. Bedragaren hävdade att personen hade en förfallen faktura från ett dataföretag och lyckades lura till sig summan.

100 000-tals kronor

En annan person fick beskedet att hen blivit id-kapad och lurades att logga in på sin bank med ditt mobila bank-id för att få hjälp att rätta till det. Också denna person blev av med pengar.

– Det låter som enkla knep att genomskåda. Men de som utsätts är inte förberedda och bedragarna är övertygande. De lurar till sig allt från 10 000 till 100 000-tals kronor, säger Christoffer Peyre.

Under 2022 mer än fördubblades bedrägerierna i Skärholmens lokalpolisområde. Den 1 januari–30 november 2022 anmäldes 525 bedrägerier, att jämföra med 261 under samma period 2021. Och trenden har pågått i flera år. 2018 anmäldes ”bara” 160 bedrägerier.

De flesta som utsätts är äldre, som kontaktas via telefon och dörrknackning.

– Vi går ut med information om det här, men har svårt att nå målgruppen. Därför vänder vi oss också till personer som har äldre i sin närhet, så att de ska kunna prata med de äldre, säger Christoffer Peyre.

Grov kriminalitet

Även i lokalpolisområde Globen, där Älvsjö ingår, var det en våg av bedrägerier mot äldre i slutet av 2022. På sin Facebooksida uppmanar Globenpolisen människor att aldrig lämna ut kortuppgifter till okända, att lägga på luren om man är osäker på vem som ringer och att aldrig släppa in obekanta i bostaden.

Brotten utreds inte av lokalpolisen, utan av Bedrägerienheten. Där har man konstaterat att det finns kopplingar till nätverkskriminalitet – de stulna pengarna går in i annan, grovt brottslig verksamhet.