– På tre klasser är det max fem elever som stått på ett par skidor förut men de har blivit duktiga snabbt, efter 10 minuter i backen åker de redan för fullt. Förhoppningen är att det här projektet ska bli bra och det känns som att eleverna har haft väldigt roligt Flera elever har hört av sig i efterhand och frågat om man kan åka här på sportlovet, säger Jessica Brissman, stormentor på Steningehöjdens skola.

Christian Ibrahim provar på snowboard för första gången.

Christian Ibrahim provar på snowboard för första gången.

Jens Kassnert

Åttor på snö

Under tre dagar har de de två skolorna tagit del av ett pilotprojekt – Åttor på snö. Ett projekt som Fritidsbanken, Brobygget, Kulturskolan och Sigtuna alpint ligger bakom. Tanken är att kommande år ska samtliga åttondeklassare i kommunen få prova på att åka alpin, snowboard, längdskidor och snowracer.

– Det var roligt, spännande och svårt. Men det är kul att vi får göra det här, säger Christian Ibrahim som testade på att åka snowboard för första gången och lyckades med att ta sig ner ordentligt.

Även för Marie-Noêl Sakr var det första gången på ett par skidor.

– Ja, det är första gången och jag måste säga att det är rätt kul faktiskt. Jag vill absolut göra det här fler gånger, det är en rolig sport. Kanske redan på sportlovet tror jag, säger hon.

Marie-Noêl Sakr tycker att det var roligt att åka skidor.

Marie-Noêl Sakr tycker att det var roligt att åka skidor.

Jens Kassnert

Vid sidan av backen lagas det både pannkakor och ”Tik Tokglass”. Helt enkelt ett glassrecept som går att göra ute i snön.

– Vi har haft olika stationer och här är matlagningsgruppen. Vi gör en glass som har trendat på Tik tok. Kul, enkelt och uppskattat, säger Jessica Brissman.

Att dessa dagar ligger precis innan sportlovet är toppen enligt Ola Holmberg som är platsansvarig på Fritidsbanken i Sigtuna kommun.

– Många av de som testat på har pratat ihop sig om att låna utrustning och komma hit på sportlovet, säger han.

Ola Holmberg som är platsansvarig på Fritidsbanken i Sigtuna kommun.

Ola Holmberg som är platsansvarig på Fritidsbanken i Sigtuna kommun.

Jens Kassnert