Så sker olyckorna på våra motorvägar
Så många olyckor sker per kommun mellan 2018-2022.
Mikael Andersson, grafik: Mitt i
20230222094851
20230222123850
Under de senaste fem åren har närmare 750 olyckor skett på E18 och E4 norr om Stockholm. De absolut vanligaste olyckorna är upp-hinnandeolyckor och singelolyckor.
Norrort
E18 och E4 är pulsådern för många i norrortkommunerna, det är vägen till och från jobbet och porten in till Stockholm. Nu visar siffror att det är just under rusningen som olyckorna sker. Trots att antalet inte minskar är olyckorna lindriga.
Under de senaste fem åren har det varit få dödsolyckor på vägarna, med desto fler påkörningar i form av upphinnandeolyckor, alltså när du kör på eller blir påkörd bakifrån. Just den kategorin är överlägset vanligast bland kommunerna i norrort.
– Det är ingen överraskning, just singelolyckor och upphinnandeolyckor är de vanligaste på motorvägarna, säger Hans Johansson, Strada-samordnare på Transportstyrelsen.
Över 700 olyckor på fem år
Tittar man på de fem senaste åren så har 195 olyckor inträffat på E18, sträckan mellan Roslagstull till Roslagsstoppet.
Tittar man på E4, sträckan mellan Karolinska i Solna till trafikplats Brunnby, är det desto fler, detta på grund av ökad trafik. Här har 538 olyckor inträffat mellan 2018 till 2022, allt enligt siffror från Transportstyrelsen olycksdatabas Strada.
Upphinnandeolyckorna hänger ofta ihop med att det är många personer på vägarna samtidigt och det är just under rusningen som krockarna inträffar.
– Sen blir det lugnt igen, säger Hans Johansson.
Mikael Andersson, Google maps, grafik: Mitt i
Trafikplatserna drabbade
För E18 så ser det enligt honom ut som att det inträffar flera olyckor omkring trafikplatserna än på vägsträckorna mellan trafikplatserna. Samma tendens finns på E4, men där är mönstret inte riktigt lika tydligt menar han.
– Det kan förmodligen handla om att farten sänks i samband med av och påkörningar, säger Hans Johansson.
Det går även att se att fler olyckor generellt sker ju närmare staden man kommer.
Trots att många olyckor inträffar årligen så är de flesta lindriga. På E18 har det enligt Transportstyrelsens siffror skett en dödsolycka de senaste fem åren, och på E4 har det skett fyra.
– De flesta olyckor är lindriga. Det är tanken med nollvisionen, olyckorna kanske inte minskar, men allvarlighetsgraden gör det. Man åker åt samma håll i samma hastighet, berättar han.
Har installerat skärmar
En av åtgärderna som man har gjorts på E4 är att lastbilar inte längre får köra om. Trafikverket vill med beslutet bland annat minska köerna och minska olyckorna.
På E18 har Trafikverket, bland annat för att minska upphinnandeolyckorna, installerat så kallade ITS-system (intelligent transportsystem) på sträckan Stocksund–Arninge.
Hela projektet blev klart i december 2022 och består av digitala skyltar som kan stänga av körfält eller uppmana till minskad hastighet.
– Det är ett tusental timmar nedlagda på nattarbete men nu är hela systemet i drift. Det är för tidigt för att se vad de gett för effekt men tanken är att öka säkerheten och minska just upphinnandeolyckor, då bilisten blir varnad, säger Mattias Broberg, projektledare för projektet med E19 på trafikverket.
E4 och E 18 är vägarna som få bilburna norrortsbor kan undvika.
Mostphotos
Här byggs det på E4:
Kista
Vid Kista Tower byggs en ny passage under E4 för att tvärbanans Kistagren ska kunna passera till Helenelund.
Klart hösten 2023.
Sollentuna
Förbifart Stockholm. Ny sträckning av E4:an väster om Stockholm, 21 km lång med 6 nya trafikplatser. Stora delar i tunnel nära stadsmiljö, under Mälaren. Beräknat vara klart 2030.
Rotebro
Antalet körfält skulle utökas från tre till fyra i båda riktningarna på E4 mellan trafikplatserna Rotebro och Häggvik. Projektet fick inte finansiering i den nationella transportplanen för 2022-2033 och kommer därför att avvecklas. Dock byggs det fortfarande på stäckan. Behoven av åtgärder kvarstår och kommer att hanteras i kommande planer tillsammans med övriga brister i trafiksystemet.
Arlanda
Sedan den 20 januari får tunga lastbilar inte köra om i körfältet längst till vänster på E4 från Arlanda till Södertälje. Anledningen är att Trafikverket vill öka framkomligheten för utryckningsfordon och minska risker för olyckor med inblandning av tung lastbil vid filbyten.
Därför utökas omkörningsförbudet för hela sträckan från trafikplats Arlanda till trafikplats Södertälje syd. Sedan tidigare gäller redan ett tidsbegränsat omkörningsförbud (kl. 06-20) för tung lastbil mellan trafikplats Arlanda och trafikplats Glädjen.
Källa: Trafikverket
Här byggs det på E18:
Nya bussfiler
Nya bussfiler mellan Stocksund till Arninge. De nya bussfilerna är klara upp till Lahäll. Resterande sträcka pågår.
Intelligent system
Under 2022 installerades ett intelligent transportsystem (ITS) mellan Stocksund och Arninge. Det ska varna för köbildningar och reglera trafiken om något händer på vägen.
Danderyd
Under 2022 startade projektet för nya busshållplatser vid Danderyds gymnasium.
Roslagsbanan, Kårstalinjen
Pågående projekt för dubbelspår mellan Täby kyrkby och Kragstalund: ”Mellan Vallentuna och Kårsta förstärks banan, säkerhetshöjande åtgärder utförs och ett helt nytt signalsystem signaleras” skriver Trafikverket.
Så undviker du att krocka:
År 1997 tog svenska riksdagen beslutet att Nollvisionen ska vara grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. På sikt ska ingen dödas eller allvarligt skadas inom vägtransportsystemet.
I februari 2020 beslutade Regeringen om ett nytt etappmål, där antalet omkomna i vägtrafiken ska halveras till år 2030, och allvarligt skadade ska minska med minst 25 procent.
Tänk på detta för att minska olyckorna:
Håll avstånd.
Håll hastighetsgränserna.
Var nykter, drogfri och utvilad.
Tänk på halkrisken.
Följ aktuell trafikinformation.
Använd bilbälte.
källa: Krisinformation, Trafikverket,
Sveriges trafiksskolors riksförbund
Så många olyckor sker per kommun 2018–2022:
E18 (mellan Roslagstull till Roslagsstoppet)
Vallentuna: 37
Österåker: 6
Täby: 73
Danderyd: 64
Sammanlagt är det 195 olyckor mellan 2018 till 2022,
då en del av Solna och Stockholm kommun även finns
med i sträckan.
E4 (mellan Karolinska i Solna till trafikplats Brunnby):
Sigtuna: 95
Upplands Väsby:105
Sollentuna: 147
Solna: 190
Sammanlagt är det 538 olyckor, mellan mellan 2018
till 2022, då ingår även Stockholms kommun i sträckan.
källa: Transportstyrelsen olycksdatabas Strada
På E18 ser man en viss ökning av antalet olyckor runt sju, åtta på morgonen medan man på E4 ser att en stor del av olyckorna sker runt fyra, fem på eftermiddagen.
AntonKyhlbäck
anton.kyhlback@mitti.se
070-7878707
MariaSvensson
maria.svensson@mitti.se
08-550 550 09
JensKassnert
jens.kassnert@mitti.se
08-550 554 99