Avtalet mellan Enköpings kommun och företaget Attendo­, om hemtjänst, ska brytas. Det här efter att före­taget och kommunen inte kommit överens om hur stor ersättning Attendo ska få.

– Nu har vi landat i att kommunen inte vill gå oss till mötes, säger Attendos region­chef Camilla Aho till P4 Uppland.

Lotta Tronêt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun meddelar att Attendo­ och Enköpings kommun kommer att samarbeta så att övergången till en ny hemtjänstutförare blir trygg och säker för kunderna. Företaget har 90 dagars­ uppsägningstid.

Lotta Tronêt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun.

Lotta Tronêt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun.

Enköpings kommun

Så många drabbas

Det är cirka 150 personer i Enköpings kommun som är ”kunder” inom Attendos hemtjäst. Dessa måste nu välja ny hemtjänst – antingen ett privat företag eller kommunens egen hemtjänst.

– Alla kunder kommer nu erbjudas att välja ny utförare­. Vi kan inte svara på hur många som eventuellt­ väljer­ kommunen, säger Lotta Tronêt.

Hemtjänstkunder måste välja ny utförare.

Hemtjänstkunder måste välja ny utförare.

Mostphotos

Enligt tidningen Kommunal­arbetaren är det personalbrist inom äldreomsorgen i Enköping.

Sommaren 2022 fick personalen arbeta 8 625 timmar övertid, vilket är en ökning jämfört med 2019. Det är än så länge oklart hur många nyanställningar som kommer att krävas inom hemtjänsten
i och med Attendos uttåg.

– Vi kommer så snart som möjligt att dra i gång processen för valet. Så snart vi vet ett antal så kommer vi se över vår bemanning och rekryteringsbehov­, säger Lotta Tronêt.

Ett 90-tal personer som i dag arbetar vid Attendo måste antingen söka jobb hos någon annan privat utförare av hemtjänst eller hos Enköpings kommuns egen hemtjänst, rapporterar Svt.

Inget annat hemtjänst­företag har i dagsläget hävt sitt avtal med Enköpings kommun.