Runt 400 pojkar hamnade i pedofilen Göthe Ohlssons våld under de decennier han verkade som fosterpappa. Nu har beskedet kommit att de rödgröna majoriteten i Stockholms stad varken vill ge skadestånd eller ta på sig något ansvar för de grova övergrepp många utsattes för. En av dem är Peter (som egentligen heter något annat).

– Det känns fruktansvärt. Om jag fick ett skade­stånd skulle det kännas som att jag åtminstone fick något för att mitt liv blev förstört, säger han.

Peter, i dag en äldre man, har berättat för oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) om de helvetiska åren på pojkhemmet. Hans berättelse har, liksom Anette Kyhlströms vittnesmål om de negligerade orosanmälningarna till socialtjänsten, varit en del av Liberalernas underlag när partiet krävt att Stockholms stad ska ta ansvar för övergreppen på pojkhemmet.

Övergreppen har gjort att många fått ett liv med missbruk, social misär och isolering.

– Det som hände rullar som en film inuti mig varje dag. Och jag har fortfarande fruktansvärda mardrömmar, berättar Peter som aldrig vågade berätta för sin familj vad han varit med om.

”Extra tungt ansvar”

Den rödgröna majoriteten menar att det är en fråga för regeringen att tillsätta en utredning. Ett sätt att skjuta ifrån sig ansvaret, menar Jan Jönsson.

– Det vilar ett extra tungt ansvar på stadens myndigheter eftersom man inte reagerade på de signaler man fick från skolpersonal, säger han och tillägger:

– Den här typen av övergrepp förekommer även nu. Vi måste gå till botten med vad staden och socialtjänsten har för ansvar när barn man placerat i ett hem utsätts för sådant här.