Förra veckan kom nyheten: Hamburgerkedjan Brödernas hockeyförening köper 49 procent av Väsby Hockey AB – alltså klubbens A-lag.

A-laget får därmed nytt namn, ny logga och nya färger – som för tankarna till burgarkedjan.

Både sportjournalister och andra representanter för hockeysverige har höjt kritiska röster. ”Väsby Hockey säljer sin själ”, ”En svensk version av Red Bull Salzburg”, ”Nu ska det plötsligt flippas burgare, inte mackor, på isen i Renew Arena”, är några kommentarer.

– Jag förstår att folk reagerar, det här hör inte till vanligheterna i Sverige. Men för oss var valet enkelt: En stark sponsor eller en långsam nedmontering av verksamheten. Förutsättningarna finns inte längre för att driva seniorverksamhet på den nivå vi har i dag. Men vi har också fått många positiva reaktioner, säger klubb- och sportchefen Tom Tärnström.

Tom Tärnström, klubb- och sportchef i Väsby Hockey IK.

Tom Tärnström, klubb- och sportchef i Väsby Hockey IK.

Vill inte avslöja summan

Han vill inte vill svara på exakt vilka summor föreningen Brödernas Hockey har gått in med, men att de är ”betydande” och säkrar driften av en elitverksamhet.

– Nu får vi de ekonomiska förutsättningarna att bygga en organisation och sportslig verksamhet som ska kunna ta föreningen upp och etablera oss i Hockeyallsvenskan.

De nya delägarna vill ju se Väsby ända upp i SHL 2030?

– Det är det jag gillar med de här killarna, de går in starkt. Det är ingen självklarhet att vi går upp bara för att vi har bättre resurser, men det ger oss förutsättningar.

Det enhälliga beslutet fattades på ett extra årsmöte förra onsdagen. Ett möte som enligt kritikerna låg på en tid (16) som många hade svårt att hinna till. Vissa anser även att klubben ”mörkat” vad man skulle rösta om.

– Allt har gått rätt till. Och det var fler medlemmar på det här extra styrelsemötet än det brukar vara på de ordinarie. Punkten ”samarbete extern partner” var också korrekt, säger Tom Tärnström.

Väsby besegrade Strömsbro hemma med 4-1 den 14 januari. Väsby Hockey ligger nu på topp tre i Allettan, kvalserien om en plats i Hockeyallsvenskan..

Väsby besegrade Strömsbro hemma med 4-1 den 14 januari. Väsby Hockey ligger nu på topp tre i Allettan, kvalserien om en plats i Hockeyallsvenskan..

Arne Rundlöf

NHL-spelare bland ägarna

Bland ägarna till Brödernas finns bland annat NHL-spelaren Mika Zibanejad.

– Det vore ju fantastiskt om vi kunde få ner honom på sommarhockeycamper på Vilunda och ordna All star-matcher med NHL-spelare, säger Tom Tärnström.

Brödernas Hockey har drivit ett eget lag i Gustavsberg/Värmdö, som spelar i division 3. Det laget läggs nu ner.

Varför just Väsby?

– Klubben har en bra, stabil organisation och Upplands Väsby ett strategiskt bra läge. Klubben spelar även i en högre serie och har goda möjligheter att ta sig både till allsvenskan och så småningom till SHL, säger Brödernas vd Joakim Sjödell-Wiklander.

Inte heller vd:n vill avslöja hur mycket pengar Brödernas Hockey går in med.

Varför ändrar ni A-lagets logga och färger?

– Vi förstår att det är känsligt, men både vår och Väsbys logga kommer att finnas på matchställets axlar, samt vår nya gemensamma logga på bröstet. Matchstället blir i svart och guld, men ungdomslagen behåller det gröna, vita och röda.

Får ungdomslagen ta del av pengarna?

– Vi kommer att göra jättemycket för ungdomarna och göra det attraktivt för ledare att komma till klubben. Varumärket kan nyttjas för att driva intäkter till ungdomslaget. Vi vill ju bygga en tillväxt långsiktigt.

Joakim Sjödell-Wiklander, vd och ägare till Brödernas.

Joakim Sjödell-Wiklander, vd och ägare till Brödernas.

Privat

Flera tidigare satsningar inom idrotts- och hockeysverige har ju inte slagit så väl ut, som Team Boro i Vetlanda och ett exempel från fotbollen där Väsby United blev FC United och försvann till Eskilstuna.

– Jag kan förstå att folk som inte är insatta kan vara oroliga. Men det här är en välmående förening med bra klimat och vårt engagemang är långsiktigt. Vi har fått förfrågningar från andra klubbar, som innebandyklubbar och basketlag, med en hunger efter hjälp. Många har det tufft nu, inte minst när de ideella krafterna tar slut. Vi får nog se mer av den här typen av sponsring/samarbeten i framtiden, säger Joakim Sjödell-Wiklander.

Blir det burgare i pausen vid hemmamatcherna och en Brödernas-restaurang i Väsby?

– Vi siktar på en restaurang, men inget är klart än. En food truck utanför ishallen med mat och dryck till fansen vill vi också gärna ha.